Teodorovici vrea interzicerea contractelor între stat şi companiile fără acţionariat transparent

Autor: Ana Petrescu 15.04.2018

Declaraţia ministrului vine în contextul în care există la nivel european o intenţie de modificare a legislaţiei acţiunilor la purtător.

"Eu am spus încă de anul trecut că mi-aş dori foarte mult să văd un act normativ care să interzică total, în ceea ce înseamnă relaţia cu statul, contractele companiilor care nu au totul transparent. E una să creezi în ţara ta de origine, adică la noi în România, un astfel de caz care să permită înfiinţarea de astfel de firme în România, pentru a aduce aici acele taxe şi nu numai, dar să nu laşi acele companii să facă contracte cu statul. Mi se pare că asta este abordarea logică", a afirmat, duminică, Teodorovici, într-o intervenţie la Antena 3, întrebat dacă politicienii vor mai putea să-şi ţină banii în off-shore-uri şi dacă se schimbă reglementările privind acţiunile la purtător.

Chestionat ce ar putea face pentru a pune în practică acest lucru, ministrul de Finanţe a răspuns: "Susţin în continuare acelaşi lucru. E şi o problemă de act normativ în Parlament şi asupra căruia discutăm pentru că e normal atunci când banul public, al contribuabilului, este pus în mişcare, adică într-un contract public, să se ştie foarte clar cine face acel contract, ce companie şi ce acţionari sunt în spatele acelei firme, toţi până la ultimul. Să fie totul transparent."