Harta turismului european, o copie a hărţii economice. Doar unu din patru români îşi permite să meargă măcar o dată pe an în vacanţă. Nordicii sunt aproape toţi turişti

Autor: Cristina Roşca 16.04.2018

♦ Românii sunt cetăţenii din Uniunea Europeană care călătoresc cel mai puţin, acest indicator ilustrând încă o dată că economia locală este cel mai puţin dezvoltată, iar salariul mediu net lunar de 500 de euro este de câteva ori mai mic decât media de pe bătrânul continent. Acest indicator, care arată ce pondere din populaţie merge măcar o dată pe an în vacanţă ilustrează încă o dată diferenţele de dezvoltare existente între statele UE.



Harta turismului european este o copie fidelă a hărţii eco­no­mice în contextul în care doar unu din patru români îşi permite să meargă măcar o dată pe an în vacanţă. La polul opus, locui­torii ţărilor nordice sunt aproape toţi turişti, arată o analiză a biroului european de statistică Eurostat. Datele sunt valabile pentru anul 2016, acestea fiind cele mai recente disponibile.

„Circa 62% din rezidenţii statelor UE cu vârsta de peste 15 ani au luat parte la activităţi turistice în scop personal, cu alte cuvinte au mers în cel puţin o vacanţă pe parcursul anului 2016. Există însă diferenţe majore între statele membre UE, dat fiind că ponderile au variat de la 23,7% în România la 88,9% în cazul Finlandei“, potrivit analiştilor Eurostat.

Rezidenţii cu vârsta de peste 15 ani au făcut în total 1,2 miliarde de călătorii în 2016, atât în scop personal, cât şi pentru business. Dintre acestea, mai bine de jumătate (58%) au fost de scurtă durată, respectiv 1-3 nopţi, iar aproape 75% au fost către o destinaţie din aceeaşi ţară, doar un sfert fiind peste graniţă, arată datele Eurostat.