Cum se poate rezolva criza de personal din piaţa muncii? Ministerul Educaţiei: Învăţământul profesional nu este atractiv pentru că părinţii nu vor să-şi lase copiii la astfel de şcoli

Autor: Alexandra Cepăreanu 16.04.2018

♦ Este nevoie în companii de 130.000 de tineri, care nu se găsesc nici în şcoli, nici în piaţa muncii, spune consilierul primului-ministru pe tema învăţământului dual.



Dragoş Cosma, inspector general pentru învăţă­mântul profesional în cadrul Mi­nisterului Educaţiei, spune că în Bucureşti copiii nu vor să meargă la şcoli profesionale, iar acest lucru se întâmplă şi din cauza părinţilor care îi îndrumă spre licee şi mai departe către facultăţi.

În acest timp, companiile nu găsesc forţă de muncă pregătită pentru meserii ca mecanici, strungari, bucătari sau ospătari. Iar pentru a acoperi necesarul de angajaţi aceste companii aduc expaţi, îşi fac propriile şcoli sau chiar îşi închid fabricile din România.

„Învăţământul profesional nu este atractiv pentru că părinţii nu vor să-şi dea copiii la acest tip de şcoli. Cei care se îndreaptă către acest tip de învăţământ sunt la un nivel scăzut în general. Trebuie ridicaţi de la nota 2-3 la 7-8. (...) Numărul de locuri în şcolile profesionale este alocat în funcţie de cererea celor din industrie“, a spus Dragoş Cosma în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

El spune că este necesar ca şcolile profesionale să devină mai atractive pentru tineri prin îmbunătăţirea bazei materiale.

„Dacă nu avem lângă noi operatorul economic care să ofere locuri de practică şi locuri de muncă, atunci nu putem să «spălăm» acest domeniu“, a continuat Dragoş Cosma. Pe de altă parte, Cornel Bertea Hanganu, consilier al primului-ministru pe tema învăţământului dual, spune că a scăzut foarte mult numărului tinerilor care trebuie să intre pe piaţa muncii. Iar această problemă poate fi rezolvată prin înfiinţarea de şcoli în sistem dual. În prezent, mai multe companii au început să colaboreze cu şcolile pentru a pregăti tineri care să lucreze mai apoi în fabrici, hoteluri sau restaurante. 

„130.000 de tineri nu se găsesc nicăieri, nici pe piaţa muncii şi nici în şcoli. Trebuie găsită o strategie, iar o şcoală în sistem dual reprezentă o oportunitate. Acum învăţământul în sistem dual se face exclusiv la cererea agentului economic. Anul trecut au fost 35.000 locuri pentru învăţământul clasic şi tehnic, dintre care 1.700 au fost ocupate. în primul se face 80% cultură generală, 20% practică şi în anul trei se ajunge la 75% practică“, a declarat Dragoş Cosma în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

Pe de altă parte, companiile de recrutare spun că industria ospitalităţii nu este suficient promovată în rândul potenţialilor angajaţi, iar jucătorii nu ştiu cum să-şi „vândă“ joburile.

Angajaţii din restaurante şi hoteluri sunt cel mai prost plătiţi din întreaga economie, având salarii mai mici chiar şi decât cei din sectorul confecţiilor. Salariul mediu net din domeniul restaurantelor şi hotelurilor a ajuns anul trecut la 1.393 de lei pe lună, în timp ce media pe economie s-a situat la aproape 2.400 de lei pe lună.

„În România nu există o poziţionare corectă a industriei ospitalităţii. La nivel internaţional industria ospitalităţii este excelenţa în prestarea serviciilor şi aşa trebuie să fie percepută. Şi angajamentul trebuie indus de managerul care se ocupă de oamenii din industrie. Repoziţionarea corectă a industriei înseamnă că toate persoanele din hotel şi din industrie trebuie să facă un training constant“, a declarat Cătălina Stanciu, key account manager în cadrul companiei de recrutare Adecco.

În lipsa forţei de muncă pregătită, companiile din sectorul ospitalităţii au început să recruteze oameni din străinătate.

Antreprenorul Dragoş Petrescu, unui dintre cei mai puternici oameni din industria restaurantelor, care controlează grupul City Grill, spunea anterior că zilnic aduce la muncă 200 de angajaţi din apropierea Bucureştiului, din oraşe ca Giurgiu sau Videle, şi că se pregăteşte să recruteze nepalezi.

Pe de altă parte, hotelul Teleferic Grand Hotel din Poiana Braşov, cu 127 de camere, a recrutat deja peste 20 de filipinezi, iar planul companiei era de a creşte numărul angajaţilor de origine filipineză. Avocaţii spun însă că pentru a aduce oameni din străinătate trebuie făcute câteva schimbări legislative.

„Nu avem o reglementare care să îşi găsească esenţa în gândirea legiuitoare din România. Este nevoie de protecţie pentru salariatul care vine din afară, dar trebuie să aveţi în vedere de ce foarte multe activităţi de suport sunt dirijate către companii care îşi au activitatea în afara UE“, a declarat Magda Volonciu, avocat specializat în dreptul muncii.