Cifra de afaceri din domeniul serviciilor pentru populaţie a scăzut cu 3,3% în februarie. Cea mai mare scădere a fost înregistrată la activităţile de transport

Autori: Bianca Ciocotisan , Mediafax 16.04.2018

În februarie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut ca serie brută cu 2,3% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,3%, potrivit INS.

Comparativ cu februarie 2017, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 5,0% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,5%.

În perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2018, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut faţă de perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2017 atât ca serie brută cu cu 9,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,5%.

Potrivit INS, în februarie, comparativ cu ianuarie cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în termeni nominali, a crescut cu 2,3% ca urmare a creşterilor înregistrate la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+17,4%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+6,3%), activitǎţile de transport (+2,6%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+1,1%). Activităţile de comunicaţii au scăzut cu 0,1%.

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2018, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut cu 3,3% ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de transport (-3,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-2,3%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-0,7%) şi activităţile de comunicaţii (-0,7%). Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au crescut cu 5,4%.

În februarie 2018 comparativ cu februarie 2017, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 5,0%, datorită creşterilor înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+11,2%), activităţile de comunicaţii (+4,9%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,3%) şi la activităţile de transporturi (+1,2%). Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au scăzut cu 2,1%.

„Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2018, comparativ cu luna februarie 2017, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 6,5%, datorită creşterilor înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+12,1%), activităţile de comunicaţii (+6,1%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+3,6%) şi la transporturi (+3,2%). Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au scăzut cu 1,7%”, precizează INS.

În perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2018 comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2017, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 9,9%, datorită creşterilor înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+14,5%), comunicaţii (+8,2%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+7,6%), transporturi (+6,9%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+5,2%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2018 comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 ianuarie 2017, în termeni nominali, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 10,5%, datorită creşterilor înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+14,7%), transporturi (+7,9%), activitǎţile de comunicaţii (+7,7%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+6,0%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+5,4%).