Institutul Internaţional de Finanţe: Economia globală poate creşte cu 3,5% în 2018, dar riscul principal vine dinspre relaţiile comerciale

Autor: Alex Ciutacu 16.04.2018

Economia globală ar putea creşte peste aşteptări în 2018, în mare parte datorită reducerii de taxe din Statele Unite, dar tensiunile care vin din conflictul comercial ar putea avea un impact negativ major asupra ultimelor luni de expansiune globală sincronizată, transmite Institutul Internaţional de Finanţe (IIF), potrivit Reuters.

Institutul, o asociaţie globală din industria finanţelor, a majorat prognoza pentru creşterea economică globală pe anul 2018, cu 0,2%, până la 3,5%, după ce a crescut prognoza pentur creşterea pe care o va înregistra SUA, la 2,9%.

Economia americanilor a crescut cu 2,3% în 2017, potrivit IIF. Prognoza anterioară pentru anul 2018, înainte de a intra în vigoare scăderile de taxe, a fost de 2,4% pentru economia Statelor Unite.

„Avem Statele Unite, unde există un stimul fiscal foarte important datorită reformei fiscale, iar acest stimul va încuraja consumul şi investiţiile”, a transmis Sergi Lanau, economist-şef în cadrul IIF.

Cu toate acestea, creşterea economică sincronizată pe care a înregistrat-o economia globală pe parcursul anului 2017 începe să aibă fisuri, încât exportatorii se confruntă cu presiunea generată de posibilitatea unui război comercial.

Lanau arată spre rezultatele comerciale slabe prezentate recent de Germania, ca efect al nesiguranţei comerciale. Exporturile germanilor au scăzut neaşteptat în februarie, ceea ce a generat cea mai mare scădere din ultimii doi ani.

Măsurile comerciale anunţate până acum sunt relativ redus, ceea ce înseamnă că impactul economic nu va fi major, adaugă Lanau, dar acestea generează îngrijorări în piaţă şi ar putea întârzia investiţiile şi consumul.

Pe lângă tensiunile comerciale, IIF vede ca unul dintre riscurile principale o potenţială creştere a infaţiei, în special în Statele Unite.

Cu toate acestea, spune Lanau, preţurile petrolului sunt cele care ar putea afecta inflaţia din Statele Unite, iar „perspectiva noastră este că în a doua jumătate a anului preţurile vor fi moderate”.

Raportul indică şi o continuare a creşterii economice înregistrate de Brazilia, care încearcă să depăşească recesiunea din 2015-2016, iar prognoza de creştere este de 2,7% în 2018.

China ar putea creşte cu 6,7%, faţă de 6,9% anul trecut, în timp ce economia Indiei ar putea accelera, la o creştere de 7,9%, faţă de cea de 6,4% în 2017.