SUA se redresează: Vânzările automobilelor au crescut cu 2% în luna martie şi au condus vânzările cu amâuntul spre o majorare de 0,6%

Autor: Alexandra Cepăreanu 16.04.2018

Vânzările automobilelor din SUA au crescut în luna martie cu 2%, pe măsură ce populaţia s-a îndreptat spre achiziţionarea autovehiculelor mai scumpe. În acelaşi timp, vânzările cu amănuntul au înregistrat o majorare de 0,6%, după trei luni de declin. Această revenire sugerează că, cheltuielile de consum s-au îndreptat în al doilea trimestru, relatează Reuters.

Departamentul de Comerţ a anunţat luni că vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,6% în luna martie, după ce în luna februarie au înregistrat o scădere de 0,1%, iar în luna ianuarie vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,2%.

„Consumatorii au stimulat economia, înainte de a-şi reîncepe activităţile după o iarnă lungă şi plină de zăpadă”, a spus Chris Rupkey, economist şef la MUFG din New York.

Excluzând vânzările de vehicule, de combustibil, de materiale de construcţii şi serviciile alimentare, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,6% luna trecută după ce au înregistrat o stagnare în luna februarie. Acestea, aşa numite vânzări de bază cu amănuntul corespund cu componenta cheltuielilor de consum a produsului intern brut.

Din cauza stagnării, dolarul s-a tranzacţionat mai slab, preţurile  Trezorerie Americane au fost mai mici, în timp ce acţiunile de pe Wall Street au crescut.

Economiştii dau vina pe slăbiciunea sectorului de la începutul anului, care a văzut o ameninţare în legătură cu întârzierea procesării restituirilor fiscale. De asemenea, unii susţin că reducerea impozitului pe venit, care a intrat în vigoare în luna ianuarie s-a reflectat doar asupra salariilor date la sfârşitul lunii februarie.

Cheltuielile cu consumatorii, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a Americii, au crescut cu o rată anuală de 4% în trimestrul IV. Se aştepta ca acestea să încetinească până la o rată de 1,5% în primul trimestru.

Estimările de creştere pentru trimestrul  ianuarie-martie s-au situat sub o rată de 2%. Economia s-a extins la un ritm de 2,9% în trimestrul octombrie-decembrie, iar creşterea a înregistrat o încetinire în primul trimestru din cauza unei încercări sezoniere.

Guvernul va publica estimările sale anticipate pentru creşterea trimestrială a PIB-ului la sfârşitul acestei luni.

„Fundamentele sunt bune”, a spus Gus Faucher, economist şef la PNC Financial din Pittsburgh. „Cu toate acestea, necesitatea ca gospodăriile să-şi sporească economiile va constitui o constrângere în creşterea cheltuielilor de consum din 2018”.

În luna martie, vânzările auto au crescut cu 2%, înregistrând cea mai mare creştere de la sfârşitul lunii septembrie, după scăderea de 1,3% din luna februarie. Încasările în staţiile de benzină au scăzut cu 0,3%, ceea ce a dus la ieftinirea benzinei.