Consiliul Investitorilor Străini îi atacă pe politicienii români: Efectele economice negative reclamate de aceştia sunt concesinţa deciziilor legislative pe care tot ei le-au luat fără un studiu de impact

Autor: Alexandru Nanu 20.04.2018

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) atrage atenţia, în cel mai recent comunicat de presă, asupra deciziilor publice care afectează în mod negativ sănătatea economiei din România şi care are au efecte nedorite doar în seama unor actori din piaţă.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că cele mai multe dintre efectele economice negative reclamate recent de politicieni sunt rezultatul legislaţiei adoptate fără o fundamentare economică prin studii de impact ce le-ar fi putut anticipa. FIC şi întreg mediul de afaceri au recomandat constant realizarea unor astfel de studii şi ne exprimăm în continuare deschiderea să contribuim la acestea.

Discursul politic care pune efectele nedorite doar în seama unor actori din piaţă, ale căror opinii au fost ignorate în perioada de consultare publică, nu face decât să deterioreze încrederea mediului de afaceri în România.

Investiţiile masive anticipate de guvernanţi se vor materializa cu dificultate atâta vreme cât încrederea mediului de afaceri nu va fi recâştigată.

Conform concluziilor celui mai recent indice de percepţie privind atractivitatea mediul de afaceri din România realizat în rândul membrilor FIC în martie 2018 încrederea este la un nivel scăzut.

Consiliul Investitorilor Străini este cea mai importantă organizaţie de business din România, reunind cele mai puternice multinaţionale care sunt în topul clasamentelor locale din punct de vedere al cifrei de afaceri, investiţiilor sau numărului de angajaţi. 

Consiliul Investitorilor Străini a criticat Revoluţia Fiscală adoptată de guvernul PSD, inclusiv transferul contribuţiilor sociale de la angajator la stat. De asemenea, Consiliul Investitorilor Străini şi-a exprimat temerile legate de modificările fiscale frecvente operate de autorităţile române, susţinând că de cele mai multe ori aceste decizii cu impact în businesss se iau fără să se fi realizat în prealabil studii de impact.

Creşterile salariale în sectorul de stat operate de guvernarea PSD au fost criticate de analiştii economici şi asociaţiile de business, având în vedere că aceste majorări nu au un corespondent în înbunătăţirea serviciilor publice.

Creşterea inflaţiei, care a ajuns la 5% în luna martie(an/an), este pusă pe seama amjorărilor salariale extrem de ridicate care au dus la creşterea cerrerii şi automat creşteri de preţuri.

Liderul PSD şi cel care a impus majorările sociale în sectorul de stat, a declarat joi într-o emisiune televizată că firmele străine au majorat preţurile pentru a extrage din majorările salariale, ceea ce a dus la creşterea inflaţiei. Liviu Dragnea arată cu degetul spre BNR pentru această creştere a inflaţiei, susţinând că guvernarea PSD a majorat salariile, dar BNR nu a fost în stare să controleze inflaţia, ceea ce face ca în termeni reali aceste creşteri salariale să se anuleze.

Revoluţia fiscală, extrem de contestată a dus la un scandal în sectorul de sănătate pentru că personalul auxiliar s-a trezit cu reducerea sporurilor şi implicit cu reducerea veniturilor.

Pentru prima dată după mulţi ani sindicatele din sănătate şi-au chemat membrii la o grevă generală.

Consiliul Investitorilor Străini a devenit extrem de critic la adresa guvernului PSD, cel care a câştigat alegerile în 2016 şi a revenit la putere.

Criticile Consiliul Investitorilor Străini au fost mai reduse pe vremea guvernului tehnocrat.

În acest moment, preşedintele Consiliul Investitorilor Străini este Franz Weiler de la Uniqa Asigurări.