Rompetrol Rafinare a prelungit o facilitate de credit de 360 de milioane de dolari cu ING, BCR, Raiffeisen şi Unicredit

Ziarul Financiar 20.04.2018
Rompetrol Rafinare, una dintre cele mai mari companii din România, a anunţat vineri după-amiază ca a aajuns la o înţelegere cu băncile pentru prelungirea pentru încă o perioadă de 3 ani a unei facilităţi de credit multivalută(dolari, lei şi euro) în valoare de 360 de milioane de dolari.
 
Contractul se mai poate prelungi pentru încă o perioadă de 2 ani.
 
"In vederea acestei prelungiri, Rompetrol Rafinare impreuna cu alte societati din grup, KMG International N.V., KMG Rompetrol S.R.L., Rompetrol Downstream S.R.L, KazMunayGas Trading AG, a incheiat la data de 20 aprilie 2018 cu, printre altii, creditorii care au acordat facilitatea mentionata mai sus, si-anume, ING Bank N. V. prin ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucuresti, Banca Comerciala Romana SA, Raiffeisen Bank S.A. si UniCredit Bank S.A. un acord suplimentar (“Acordul Suplimentar”) la contractul de credit in vederea modificarii anumitor termeni si conditii si a prelungirii termenului de rambursare a facilitatilor pe o perioada de inca 3 ani, Societatea beneficiind totodata de optiunea de a mai prelungi ulterior durata contractului cu inca 2 ani, si de asemenea va modifica documentele auxiliare aferente in mod corespunzator.", a anunţat Rompetrol Rafinare pe Bursa de la Bucureşti.
 
Acest credit este garantat de catre KMG International N.V. si poate fi utilizat si de catre alte companii cum ar fi KMG Rompetrol S.R.L., Rompetrol Downstream S.R.L, KazMunayGas Trading AG. De asemenea, pentru garantarea Contractului de Facilitate de Credit, documentelor auxiliare si Acordului Suplimentar, sunt constituite ipoteci asupra mai multor active detinute de subsidiare ale KMG International cum ar fi statii de distributie carburanti, depozite, stocuri de produse petroliere, creante comerciale dar si conturi bancare. Scopul acestui credit este acela de a acoperi nevoile generale ale imprumutatilor cu exceptia finantarii investitiilor.
 
Cei patru creditori care au pus la dispozitie facilitatea in cote egale sunt ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucuresti, Banca Comerciala Romana SA, Raiffeisen Bank S.A. si UniCredit Bank S.A. ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucuresti a actionat in calitate de Coordonator al facilitatii si de Agent de Documentatie, UniCredit Bank AG, Sucursala Londra indeplineste rolul de Agent de Facilitate, iar UniCredit Bank SA de Banca Emitenta, Agent de Garantii si Agent de Plati.
 
KMG International, detinuta 100% de compania de stat KazMunayGas din Kazahstan, este o companie petroliera integrata cu majoritatea activelor si operatiunilor bazate in Romania si alte tari din Europa de Sud-Est. KMG International a atins in 2017 indicatori operationali si financiari record in cei peste 40 de ani de la infiintarea companiei Rompetrol si a rafinariei Petromidia.
 
Rompetrol Rafinare are o valoare bursieră de 2,5 miliarde de lei.
 
Grupul kazah deţine 48% din acţiuni, iar statul român 47%.