Oraşul care ar putea ajunge o capitală europeană a IT-ului: Iaşiul are peste 20.000 de IT-işti şi 2.500 de absolvenţi de IT pe an şi devine o alternativă pentru Bucureşti şi Cluj

Ziarul Financiar 21.04.2018

Iaşiul a ajuns unul dintre cele mai mari centre ale industriei hi-tech din Ro­mâ­nia alături de Bucureşti, Cluj şi Timi­şoara, cu 20.000 de angajaţi în in­dus­tria de IT, la care se adaugă peste 2.500 de absolvenţi în fie­care an. Mai mulţi bucu­reş­teni încep să se mute în­spre Iaşi, pentru calitatea vie­ţii şi pentru costul redus al traiului de zi cu zi.

„La începutul anului, Iaşiul a primit titlul de ora­şul emergent al anului, un titlu pen­tru oraşele în as­cen­­siu­ne în afara Polo­niei, care este în altă ligă. În acest mo­ment Iaşiul devine avan­tajos. În ju­mătate de oră eşti şi la mun­că şi ai lăsat şi copilul la grădiniţă. Mulţi bu­cu­reş­teni se mută în Iaşi pentru calitatea vie­ţii. Deşi salariile IT-iştilor sunt mai mici decât în Capitală, între 500 şi 4.000 de euro, şi costurile precum chiria sunt mult mai mici decât în Bucureşti“, a ex­pli­cat Dan Zaharia, con­­sultant de imo­biliare şi proiecte de inves­tiţii pentru Iaşi în cadrul com­paniei Extind.

Cel puţin doi am­ba­sa­dori vizitează Ia­şiul în fiecare lună, înso­ţiţi de in­vestitori, pen­tru a pre­zen­­ta opor­tunităţile de in­vestiţii.

„Iaşiul poate fi nu­­mit ultima redută a IT-ului şi out­sour­cin­gu­lui. Până acum toa­tă lumea s-a în­drep­tat spre Timişoara şi Cluj, iar acum nu mai au unde să se ducă în Ro­mâ­nia, decât da­că se duc în oraşele ter­ţia­re, care vin pen­tru inves­titori cu avantajul salariilor mai mici. În schimb, dacă şcolile din Iaşi pro­duc între 2.500 şi 3000 de IT-işti anual, în Bacău, spre exemplu, găseşti ma­ximum 1.000 de IT-işti în acest mo­ment şi mai poţi crea aproximativ 100 pe an.“