Zăpadă în România la sfârşit de aprilie: Drumarii acţionează cu două utilaje pentru înlăturarea zăpezii care măsoară peste trei metri

Autori: Loredana Ficiu , Mediafax 25.04.2018

Reprezentanţii Prefecturii Gorj au anunţat, miercuri, că drumarii acţionează pe Trasalpina, cu două utilaje pentru deszăpezirea şoselei. Circulaţia rutieră pe DN 67C ar putea fi reluată la începutul lunii iunie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Circulaţia rutieră pe DN 67C, care leagă judeţele Alba, Vâlcea, Hunedoara şi Gorj pe traseul montan, rămâne în continuare închisă, până când zăpada, care în unele locuri măsoară peste trei metri, va fi îndepărtată de pe şosea. Echipele Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu intervin, miercuri, cu două utilaje.

”Conducerea Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu împreună cu prefectul judeţului Gorj, în urma unei analize detaliate în zonă, au luat decizia ca miercuri să se intervină pe Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, mai exact de la kilometrul 34. Obiectivul angajaţilor SDN Târgu-Jiu este acela de a elibera în acest moment un singur sens de mers, pentru ca săptămâna viitoare mai multe utilaje să poată ajunge în punctul unde există cea mai mare cantitate de zăpadă, dar şi unde s-au produs căderi de stânci, pietre şi grohotiş. Miercuri se intervine cu o volă şi o autofreză pentru îndepărtarea zăpezii de pe drum, urmând ca săptămâna viitoare să fie mobilizate mai multe utilaje pentru îndepărtarea stâncilor şi degajarea carosabilului”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

După deszpăzire, reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu vor stabili când va fi deschisă Transalpina. Şeful instituţiei susţine că circulaţia rutieră pe Drumul Naţional 67C ar putea fi reluată în iunie, doar în timpul zilei.

”Am început activitatea de evaluare a situaţiei de pe Transalpina. Este nevoie să ajungem de urgenţă în zona kilometrului 37-38-40, unde ştim că şi în anii trecuţi au fost căderi masive de stânci. Acum doi ani am avut şi o avalanşă în zonă, pe o suprafaţă de 100 de metri. A fost smuls efectiv parapetul. Este şi zăpada mare. Urcăm pe o singură cale să evaluăm situaţia şi, în funcţie de ce este acolo, să fie luate măsuri. Va fi nevoie de mai multe utilaje, vom aduce şi de la alte secţii. Lucrăm şi sâmbătă, duminică, dar drumul rămâne închis. Nu putem lucra cu două utilaje pe aceeaşi porţiune, nefiind loc. Vom începe şi dinspre nord, şi dinspre sud. Vom stabili când se va deschide numai după ce vedem ce se întâmplă în zona Pasul Urdele. Noi credem că într-o lună vom reuşi şi va fi redeschisă Transalpina. Stratul de zăpada măsoară de la o palmă până la cinci metri”, a spus, pentru MEDIAFAX, Ion Tudor, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu.

Şoferii care vor încălca măsura impusă de poliţişti şi drumari şi vor fi depistaţi circulând pe Transalpina riscă reţinerea permisului de conducere, pentru 60 de zile şi amendă.