​Mirabela Miron preşedinta firmei de consultanţă Avisso: „Temerea este că bătălia politică se va răsfrânge şi asupra mediului economic”

Autor: Georgiana Mihalache 27.04.2018

Bătălia politică dintre preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern, după ce şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă va avea impact asupra mediului economic, în contextul în care oricum investitorii se uită cu reticenţă la România, a spus Mirabela Miron, preşedinta firmei de consultanţă Avisso din Iaşi, care oferă servicii de consultanţă către circa 500 de clienţi, companii mici şi mijlocii.

Se pare că am întrat într-o alta etapă a vieţii politice, una de război deschis între coaliţia de guvernare şi Preşedinte. Din păcate, temerea este că bătălia politica se va răsfrânge şi asupra mediului economic. O perioadă de instabilitate politică nu este niciodată o veste bună pentru economie, în condiţiile în care aveam deja volatilitatea cursului de schimb leu-euro, inflaţie galopantă şi un indice Robor la valori foarte mari”, a spus Mirabela Miron.

Ea a menţionat că preşedintele Iohannis ştia la ce să se aştepte în momentul desemnării Vioricăi Dăncilă în funcţia de premier, iar o nouă criză politică ar afecta şi mai mult imaginea internaţională a României.

„Abia avem o oarecare stabilitate, dacă te apuci să faci iar remaniere, o luăm de la capăt, mai trec trei luni şi iar nu se face nimic în ţară. Şi aşa avem inflaţie, avem creşterea Robor-ului. Şi aşa investitorii straini se uită cu reticenţă la România, salariile au fost umfate artificial fără o bază reală în economie”, a mai spus Mirabela Miron.

„Din discuţiile pe care le avem noi în Iaşi, firmele de outsourcing se gândesc să plece, să-şi închidă activitatea pentru că salariile au devenit similare cu cele din Vestul Europei şi nu mai au profitabilitate în regiune. În acest context, nu ne mai trebuie înca o criză politică”, a mai spus Mirabela Miron.

Preşedintele Iohannis a cerut astăzi demisia premierului Viorica Dăncilă, spunând că nu face faţă poziţiei de prim-ministru.

Preşedintele Iohannis a spus că întâlnirea dintre el şi premier, care urma să aibă loc, ar fi trebuit să să aibă ca temă centrală conflictul dintre Guvern-PSD-BNR. ”Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau să repet două lucruri: Rolul BNR e clar determinat şi calitatea sa e independenţa politică. E foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării această independenţă. BNR nu poate fi acaparat politic de PSD, trebuie să rămână independent."