Piaţa de birouri începe să se liniştească? Companiile au închiriat 38.000 mp de spaţii de birouri în Bucuresti în T1, sub anul trecut

Autor: Dragoş Dinu 30.04.2018

Volumul tranzacţiilor de închiriere din Bucureşti a fost mai mic în primul trimestru din 2018, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Astfel, suprafaţa totală închiriată, care include închirierile propriu-zise, renegocierile şi prelungirile de contracte, a fost de aproximativ 68.000 mp, în scădere cu aproape 43% faţă de 2017. 

Tot în această perioadă, piaţa de birouri din Capitală a înregistrat o cerere nouă, astfel că firmele au închiriat 38.000 de metri pătraţi în primul trimestru al acestui an, cu 26% sub nivelul de anul trecut. Însă, aloarea este, totuşi, peste media trimestrială din ultimii ani. Cei interesaţi, care au dominat cererea, au fost companiile din segmente precum energia şi IT&C., conform datelor Colliers International.

„În primul trimestru, cererea nouă pentru spaţii de birouri a fost temperată comparativ cu valorile maxime înregistrate în trecut, ca urmare a ratei şomajului aflate la un minim istoric şi a interesului tot mai crescut pentru pieţele de birouri din marile oraşe regionale. Totodată, pe fondul nivelului excelent de activitate din prima parte a anului trecut, discutăm şi de un efect de bază nefavorabil semnificativ”, a declarat Silviu Pop, Head of Research, Colliers International Romania.

Cea mai mare cerere a venit din partea companiilor cu profil energetic şi industrial, într-un procent de 37%, urmate de companiile de IT&C (24%) şi de firme din sectorul de banking şi asigurări (9%). Cele mai multe tranzacţii de închiriere au fost încheiate de companii cu suprafeţe între 1.000 şi 3.000 mp (51%), de companii cu suprafeţe sub 1.000 mp (17%) şi peste 10.000 mp (17%). Mutarea sediului UPC România în proiectul The Bridge şi o tranzacţie confidenţială în zona Unirii au reprezentat cele mai mari contracte de închiriere pe piaţa de birouri din Bucureşti din acest trimestru.

„Estimăm o cerere nouă de 135,000 mp până la finalul lui 2018, cu aproximativ 10% sub anul precedent. Având în vedere provocările de pe piaţa muncii, considerăm că acest rezultat este unul sănătos, mai ales venind după un an la fel de puternic precum 2017”, a încheiat Silviu Pop. 

Activitatea de închiriere a reflectat atenţia sporită a dezvoltatorilor pentru zonele centrale, Centru-Vest sau Piaţa Presei/Expoziţiei, în detrimentul părţii de nord a Bucureştiului. Zona CBD (Central Business District) a fost cea mai solicitată (34%), în timp ce zona Centru-Vest a înregistrat 22% din totalul tranzacţiilor de închiriere, iar zona de Vest 12%.

Conform Colliers International, până la finalul lui 2018 urmează a fi livrat un total de până la 185.000 mp spaţii de birouri, în special în cea de-a doua parte a anului.