Cum reacţionează dobânzile la cifrele INS: Robor la 3 luni a scăzut de la 2,75% la 2,74%, în timp ce Robor la 6 luni şi la 9 luni au crescut din nou

Autor: Ştefan Stan 15.05.2018

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit la calculul costului creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a scăzut uşir marţi, de la 2,75%, la 2,74%, potrivit datelor BNR.  

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut însă de la 2,87%, la 2,87%, în timp ce indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni a crescut vineri de la 2,90%, la 2,91%   

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Produsul intern brut a înregistrat în primul trimestru o creştere de 4% pe seria brută faţă de perioada similară a anului trecut, ritm inferior celui din T4 2017, când economia României a avansat cu 6,7%, a anunţat marţi Institutul National de Statistica.