În doar două săptămâni din aprilie, Fondul Proprietatea a vândut acţiuni Nuclearelectrica de aproape un milion de lei

Autor: Liviu Popescu 16.05.2018

Fondul Proprietatea nu este persoană iniţiată la SNN şi prin urmare nu este obligat să raporteze fiecare tranzacţie

 


Fondul Proprietatea (FP), emitent cu expunere pe companii de importanţă strategică pentru economia românească, figurează pe site-ul Nuclearelectrica (SNN) cu o deţinere 22,5 milioane de acţiuni SNN la 13 aprilie 2018, în scădere cu circa 117.700 de unităţi faţă de finele primului trimestru.

La un preţ mediu de 8,155 lei pe acţiune SNN, din primele două săptămâni din luna aprilie, rezultă că Fondul a vândut acţiuni Nuclearelectrica de aproape un milion de lei, potrivit calculelor ZF. Numărul de acţiuni deţiune la SNN este publicat în raportul trimestrial al Fondului. Astfel Fondul Proprietatea şi-a redus participaţia la Nuclearelectrica de la 7,5% la 7,46% în doar două săptămâni.

Fondul Proprietatea operează primele vânzări de acţiuni SNN din anul 2015 încoace în contextul în care şi-a diminuat participaţia şi la OMV Petrom, a lichidat la Oil Terminal şi la Banca Transilvania în 2017, şi are la vânzare cel mai preţios active al său – 20% din Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România. De asemenea fondul a vândut şi participaţiile pe care le avea la filialele Electrica.

La finele anului 2018, Fondul avea 9,09% din capitalul social al Nuclearelectrica, iar în martie 2018, Fondul mai avea 7,5% din compania cu 2,5 mld. lei capitalizare.

Valoarea participaţiei FP la SNN a scăzut de  la 197 mil. lei la 185 mil. lei în martie, iar numărul de acţiuni s-a diminuat cu aproape 5 milioane de unităţi la 22,6 milioane de acţiuni.

„În cursul primului trimestru al anului 2017, alte elemente ale rezultatului global cuprind în special modificarea valorii juste aferente participaţiilor disponibile pentru vânzare (în special Nuclearelectrica datorită creşterii de 39,4% a preţului acţiunilor, cu un impact de 51,9 milioane Lei şi Alro SA datorită creşterii de 23,9% a preţului acţiunilor, cu un impact de 20,4 milioane Lei), netă de impozitul aferent”, se arată în raportul trimestrial.

În primul trimestru din 2017, Fondul a lichidat deţinerea pe care o avea la Oil Terminal şi parţial deţinerea la Banca Transilvania.