Investitorii se retrag din economia turcă, în care preşedintele Erdogan va avea puteri mai mari

Autor: Catalina Apostoiu 17.05.2018

♦ Mai mulţi analişti avertizează că economia turcă se supraîncălzeşte şi că dacă guvernul ţării nu va acţiona rapid, ţara va intra într-o „criză la foc mic“.



Pentru prima dată de când Recep Erdogan a venit la putere în Tur­cia cu 15 ani în urmă, posibilitatea ca acesta să câştige din nou alegerile nu-i mai entuziasmează. Dovadă sunt vân­ză­rile masive de active turceşti înainte de ale­gerile anticipate progra­ma­te pe 24 iunie.

Lira turcească este împinsă astfel la mini­me succesive, iar yieldurile titlu­ri­lor de datorie guvernamentale pe ter­men lung au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie. În acelaşi timp, analiştii aver­tizează că economia Turciei se supra­încălzeşte şi că dacă guvernul nu va lua măsuri, Turcia va intra într-o „criză la foc mic“. De asemenea, Moody’s avertizează că riscurile la adresa secto­rului bancar din Turcia se intensifică.

În mintea investitorilor, asigurările că Erdogan este un pragmatic în privinţa problemelor economice au fost înlocuite de temeri că accentul pus de acesta pe creştere va îngropa în cele din urmă economia, scrie Bloomberg.

„O victorie a lui Erdogan ar fi cel mai prost rezultat posibil pentru piaţă pentru că ar semnaliza probabil o continuitate a politicilor actuale“, notează Paul Greer, de la Fidelity International.

Erdogan nu dă niciun semn că ar urma să renunţe la politicile economice populiste pentru a stopa ritmul accelerat de creştere economică. Economia turcă a avansat mai rapid decât cea chineză anul trecut, chiar în condiţiile în care analiştii au avertizat că ritmul nu este nici sănătos, nici sustenabil, şi au atras atenţia asupra necesităţii unor măsuri de soluţionare a dezechilibrelor economice în creştere.

Noile stimulente fiscale anunţate recent amplifică temerile: investitori spun că politica monetară este prea relaxată, deficitul de cont curent nu este sustenabil, iar respingerea de către Erdogan a dobânzilor mai mari opreşte banca centrală de la a ţine sub control inflaţia de două cifre.

Neliniştea nu este limitată la sfera economică.

Pentru unii, cea mai mare speranţă este că Erdogan şi guvernul său îşi vor schimba poziţia, însă mulţi se îndoiesc că acest lucru se va întâmpla.

Sectorul corporate turcesc începe să se clatine sub povara unor datorii în valută record de 336 miliarde de dolari, în timp ce lira turcească atinge minime după minime. Băncile ţării se bazează pe capital străin pentru a-şi menţine creşterea.

Moodyís declara recent că riscurile la adresa sectorului bancar turcesc s-au intensificat în condiţiile în care ìpotenţialii triggeri ai unei reevaluăriî a expunerii faţă de ţară şi sectorul bancar al acesteia de către investitorii străini ìcontinuă să se multipliceî, scrie Financial Times.

În plus, aprecierea actuală a dolarului şi majorarea dobânzilor din SUA scot la iveală costurile anilor de creştere bazată pe împrumuturi a economiei turceşti, potrivit Bloomberg.

ìPiaţa a văzut întotdeauna o victorie a partidului de guvernământ drept un lucru pozitiv, însă aceasta în principal pentru că aceasta reduce nesiguranţa, şi nu pentru că promite perspective economice mai buneî, spune William Jackson, de la Capital Economics. ìInvestitorii şi-au pierdut din optimism cu privire la perspectivele pe termen lung ale economiei şi cauza politicilor din ce în ce mai imprevizibile şi lipsei de reformeî.

Mai mulţi analişti avertizează că economia turcă se supraîncălzeşte şi că dacă guvernul ţării nu va acţiona rapid, ţara va intra într-o ìcriză la foc micî, potrivit CNBC.

ìGuvernul nu are nicio intenţie de a soluţiona problema dezechilibrelor sau supraîncălzirii. Exact această indisponibilitate de a acţiona ne face să credem că putem spune acum că Turcia intră într-o criză la foc micî, arată Marcus Chenevix, de la TS Lombard.