Acţionarul majoritar al Alro, grupul Vimetco, analizează variantele pentru vânzarea unui pachet de acţiuni, inclusiv prin ofertă publică secundară la BVB

Autor: Roxana Rosu 21.05.2018

Grupul rus Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina, vrea să îşi diminueze participaţia la compania românească, la care deţine în prezent 84% din acţiuni, printre opţiuni fiind şi o ofertă publică secundară de vânzare de acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti.

„Compania a fost informată de către actionarul sau majoritar Vimetco N.V., care detine la acest moment 84,1898% din capitalul social al Companiei, de faptul ca acesta analizeaza optiuni strategice pentru o potentiala reducere a participatiei detinuta in Companie, luand in considerare orice optiune disponibila in functie de conditiile de piata, inclusiv o oferta publica secundara de vanzare de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti“, a anunţat Alro luni dimineaţă la BVB.

Vimetco analizează şi proporţia reducerii participatiei, procentul depinzând de numeroase elemente, de conditiile de piata si de obtinerea aprobarilor necesare.

„O decizie ferma de a merge mai departe cu o astfel de tranzactie nu a fost inca luata. Anunturi ulterioare se vor face cand o decizie ferma va fi luata in acest sens“, se precizează în comunicatul Alro.

Ziarul Financiar a scris la începutul lunii mai, citând surse din piaţă, că Alro este în discuţie cu băncile UBS şi Deutsche Bank pentru a fi consultanţi în vederea unor alternative de finanţare de pe bursă, prin vânzarea unui pachet suplimentar de acţiuni, printr-o majorare de capital sau printr-o emisiune de obligaţiuni. Ulterior, compania a confirmat că a angajat consultanţi pentru a îmbunătăţi lichiditatea şi performanţa acţiunilor, analiză care poate duce sau nu la o tranzacţie pe pieţele de capital.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), listat pe piaţa principală a bursei româneşti, a raportat vânzări de 2,47 miliarde de lei pentru anul 2017, cu 16% mai mult faţă de anul precedent, în timp ce profitul net a urcat de cinci ori la 318 mil. lei.

Compania are o capitalizare bursieră de 2,6 miliarde lei, iar acţiunile au crescut cu 12% de la începutul anului.  Luni dimineaţă, titlurile Alro au scăzut cu 4,3%, la 3,5 lei.  Structura acţionariatului Alro este formată din participaţia de 84,1% a companiei Vimetco, în vreme ce Fondul Proprietatea (FP) are o deţinere de 10,2% din producătorul de aluminiu.

Preţul majorităţii metalelor a crescut accelerat în 2017, pe fondul unei economii globale aflate într-o recuperare surpinzătoare, al unui cadru investiţional marcat de optimism, dar şi în contextul în care China a redus din producţie, încercând astfel să ţină sub control problema tot mai mare a poluării mediului.

Astfel, în Europa şi în lume, companiile ce acţionează în domeniul mineritului şi al materiilor prime au înregistrat creşteri importante datorate acestor mişcări din piaţă.