Este oficial: Legea privind statutul magistraţilor, adoptată de Senat

Autori: Valentin Pircalabu , Mediafax 22.05.2018

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, modificările legii 303/2004 privind statutul magistratilor cu 79 de voturi pentru, 26 împotrivă şi nicio abţinere.

În timpul dezbaterilor, senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a propus retrimiterea iniţiativei la Comisia specială pentru Legile justiţiei, pentru a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia. Propunerea sa a fost respinsă.

Senatorul USR, George Dîrcă, a acuzat că în Comisia Iordache a fost o dezbatere lipsită de transparenţă asupra proiectului de lege.

“Se ignoră vocile a peste o mie de magistraţi care au anunţat că există anumite neclarităţi în lege. Raportul de adoptare a Legii a fost elaborat azi într-o şedinţă fulger, de 10 minute. A fost o dezbatere lipsită de tranparenţă. Întreaga modificare a Legilor justiţiei s-a desfăşurat netransparent, ignorând vocea USR şi a magistraţilor. Vizita Comisie de la Veneţia va avea loc în parlament între 11-12 iunie. Haideţi să nu ne grăbim”, a afirmat Dîrcă.

Senatorul PNL, Eugen Pîrvulescu, a anunţat că liberalii vor vota împotriva raportului şi a proiectului de lege.

“Asumaţi-vă dumneavoastră ce faceţi. Intraţi cu bocancii în justiţia din România”, a explicat Pîrvulescu de la tribuna Senatului. În schimb, senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a spus că parlamentarii “nu au făcut decât să punem în acord deciziile CCR cu legea”.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, marţi, raportul asupra modificărilor Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, într-o şedinţă care a durat mai puţin de 10 minute, preşedintele Comisiei, Florin Iordache, afirmând că este, la fel ca în rugby, o lege care trebuie protejată.

Comisia a introdus în definiţia erorii judiciare ”încălcare evidentă a dispoziţiilor legale” şi ”au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele persoanei vătămate”.