Romsilva invocă un blocaj pe piaţa lemnului: Un volum de masă lemnoasă de 2 milioane de metri cubi rămâne neexploatat în 2018”

Autor: Roana Rotaru 25.05.2018

Romsilva, instituţia care administrează pădurile statului, susţine că 2 milioane de metri cubi de lemn vor rămâne neexplotaţi până la sfârşitul anului în pădurile aflate în proprietate publică, ca urmare a intrării în vigoare a articolului 59 din Codul Silvic, care prevede că Romsilva nu poate exploata lemn decât prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii.

„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a pregătit alinierea la noile modificări legislative şi a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii şi cu 632% prin intermediul prestării de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piaţă din pădurile proprietate publică a statului, administrate de Romsilva, a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitaţii publice firmelor atestate în exploatări forestiere a scăzut cu 22%”, spun reprezentanţii Romsilva.

Romsilva consideră că modificările legislative aduse Codului Silvic vor avea efecte negative asupra asigurării masei lemnoase pentru populaţiei şi în industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, reprezentanţii instituţiei avertizează că preţul masei lemnoase ar putea să crească , ca urmare a ofertei scăzute de lemn pus pe piaţă.

Codul Silvic a fost modificat în iulie 2017 pentru a se asigura populaţiei lemn de foc la preţuri accesibile, cei mai mulţi consumatori de lemn de foc provenind din mediul rurul, potrivit datelor din piaţa.