Indicele BET evită la limită alunecarea sub pragul de 8.000 de puncte în mai

Autor: Dan Grigore Ivan 01.06.2018

Piaţa de capital bucureşteană a reuşit ieri să afişeze o apreciere de 0,77%, după deprecierea violentă de miercuri (-2,23%), pe fondul unui rulaj de 102 milioane lei, de două ori mai mare decât media zilnică de tranzacţionare din 2018.

Indicele BET a părăsit pentru puţin timp pragul de 8.000 puncte, revenind la aceeaşi cotaţie ca şi cea de la începutul lui ianuarie, însă pe finalul zilei de tranzacţionare a reuşit o revenire la 8.080 puncte.

Astfel, după ce înregistrase o apreciere şi de peste 15% în 2018, mare parte din avansul principalului indice de la Bucureşti s-a topit, iar creşterea de la începutul anului a căzut sub nivelul de 4%.

Zvonurile şi tensiunile din jurul viitorului Pilonului II au accelerat scăderile de pe piaţa de la Bucureşti, prinsă oricum în perioada corecţiilor ex-dividend, una vulnerabilă din punct de vedere tehnic.

Bursa locală a evoluat în 2018 în mare parte neconec­ta­tă la trendurile externe. Astfel, în condiţiile în care pieţele ex­terne au trecut prin cele mai violente scăderi intraday de la crahul din 2007-2009, bursa românească a fost uşor perturbată în februarie de evoluţiile din America, dar a reve­nit imediat pe o creştere accelerată, desprinzându-se astfel de media globală, care căzuse în teritoriul negativ.

Totodată, începutul de an a adus o lichiditate în creştere la Bucureşti, ajungând la medie zilnică de tranzacţionare de peste 11 milioane euro.