Chinezii de la Huawei au ajuns la afaceri de aproape 300 mil. euro în România. Profitul, numai 4,5 mil. euro, adică o marjă de doar 1,5%

Autor: Adrian Seceleanu 06.06.2018

Huawei Technologies SRL, subsidiara locală a fur­nizorului chinez de smartphone-uri, echipamente de te­le­comunicaţii şi servicii pentru operatorii de telecom, a înre­gistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,347 mld. lei (295 mil. euro), în creştere 7,5% faţă de anul anterior, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor .

Profitul net al companiei a scăzut anul trecut cu 44,7%, la 20,3 mil. lei (4,5 mil. euro), corespondent unei marje de câştig de 1,5% din afaceri.

Huawei este unul dintre cei mai puternici jucători de pe piaţa locală de telecom - atât pe segmentul consumer, unde a devenit al doilea jucător de pe piaţa de smartphone-uri, cât şi pe cel al echipamentelor şi serviciilor furnizate pentru operatorii de telecom. Huawei are în plan ca în acest an să-şi majoreze cota de pe piaţa de smartphone-uri cu 7 puncte procentuale, la 25%. În 2017 compania chineză a dezvoltat un centru de date pentru compania de cablu RCS&RDS, pe lângă proiectele curente de modernizare a reţelelor. Huawei este şi compania către care Vodafone şi UPC, care urmează să devină o singură entitate, şi-au externalizat mai multe operaţiuni şi o parte din personal. Cei mai importanţi rivali ai Huawei sunt companiile Ericsson şi Nokia (fostul Alcatel Lucent).