ZF Live. Cu ce probleme se confruntă dezvoltatorii din real-estate: Plafonul de 450.000 de lei care garantează TVA de 5% la locuinţe ar trebui majorat şi raportat la euro

Autor: Răzvan Botea 12.06.2018

Antoanela Comşa, preşedintele  Asociaţiei Investitorilor Străini în Real Estate (AREI), care reprezintă interesele investitorilor străini din real-estate, spune că preţul actual al apartamentelor noi cu două şi trei camere determină ca multe locuinţe „să iasă“ din plafonul de 450.000 de lei, dincolo de care cumpărătorul plăteşte TVA de 19% în loc de 5%.  

„Eu în primul rând nu l-aş mai lăsa în lei (plafonul - n. red.). Un preţ corect pentru un apartament de trei camere ar fi de până la 150.000 de euro. Preţul este deja crescut pentru că astăzi nu te poţi menţine în pragul de 450.000 de lei, având în vedere costul forţei de muncă, materiile prime etc. Nu cred că există apartamente noi de trei camere în Bucureşti care să se încadreze în acest plafon, astfel oamenii se orientează către apartamentele vechi“, a spus la ZF Live Antoanela Comşa, preşedintele  Asociaţiei Investitorilor Străini în Real Estate (AREI) şi manager general al Gran Via România, unul dintre dezvoltatorii cu proiecte de sute de apartamente în portofoliu.