Revoluţia digitală în industria excavatoarelor: Utilaje inteligente care costă 200.000 de euro şi care pot fi operate prin tabletă, au precizie chirurgicală şi sunt împânzite de senzori

Autor: Răzvan Botea 12.06.2018

Revoluţia digitală a ajuns şi la industria de 22 de miliarde de euro a excavatoarelor, noile generaţii de excavatoare ale Caterpillar fiind ghidate printr-un sistem cu o tabletă sau mai multe, cu funcţii de  limitare a mişcărilor braţului sau setări de săpare la o anumită adâncime, a spus George Ionescu, product manager al Bergerat Monnoyeur, importator exclusiv al mărcii Cat. 

„Sunt mândru că locul de fabricaţie al unor utilaje este în România. Este o altă premieră naţională - când un constructor major are o astfel de facilitate în România. Utiliajele dispun de sisteme inteligente de ghidaj, sisteme 3D din  ultima generaţie. Veţi vedea cum se poate lucra altfel şi veţi vedea de ce trebuie să lucrăm altfel. Banii pentru investiţii sunt din ce în ce mai puţin şi trebuie utlizaţi eficient”, a spus în cadrul evenimentului de prezentare a utilajelor Next Gen Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur.

Avantajele noii generaţii de „excavatoare inteligente” sunt creşterea eficienţei de operare cu până la 45%, reducerea consumului de carburant cu 25%, dar şi un cost de mentenanţă mai redus cu 15%.

Cifra de afaceri a grupului în România este de 250 de milioane de euro. În România se produc patru modele, la Mediaş, în parteneriat cu JLG. 

Sistemul de ghidare 2D al excavatoarelor CAT din noua generaţie permite o eficienţă şi un randament mai mare. Funcţia de limitare a mişcărilor braţului sporeşte siguranţa, prin stabilirea unor limite de pe o tabletă din interiorul cabinei, aceasta ajută, de exemplu, în cazul în care se sapă într-un loc în care există o ţeavă şi nu trebuie atinsă.

CAT este lider de piaţă în industria excavatoarelor cu o cotă de 20%. Importatorul exclusiv al utiliajelor CAT este grupul Bergerat Monnoyeur.