Isărescu prezintă raportul de stabilitate, cel mai important document pentru România, care arată cât de sănătoasă este economia şi care sunt pericolele. Primul avertisment: ”Suntem la începutul procesului de majorare a dobânzilor. Nu vom mai vedea dobânzi extrem de mici şi negative”

Autor: Ştefan Stan 14.06.2018

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a început astăzi prezentarea raportului pentru stabilitate financiară pe anul 2018, cel mai important document care arată cât de sănătos este sistemul bancar şi economia României şi care sunt principalele pericole. 

”Oamenii care şi-au făcut case nu au devenit robii băncilor, au devenit robii unor aspiraţii pe care le-au avut. Nu au vrut să aştepte 20-30 de ani, ci să o facă de la început. A-ţi cumpăra o casă, a porni încă din tinereţe cu o casă, eventual şi mobilată, este un lucru extrem de serios. Promovăm pe această cale o discuţie serioasă despre creditul ipotecar.”

Ce a mai declarat Mugur Isărescu: 

Încercăm să găsim un echilibru să dăm un dozaj între efortul mare şi aspiraţii. Trebuie să fie un echilibru între riscurile pe care şi le asumă creditorul şi debitorul. Legile trebuie să fie bine construite, riscurile bine administrate, dar şi pe plan personal, prin cultură.
 

Având în vedere contextul intern şi internaţional de creştere a ratei dobânzii, precum şi tendinţa de creştere a preţului activelor imobiliare, este firesc să crească şi nivelul datoriei. 

Trăim un paradox: vedem o scădere a intermedierii financiare ca pondere în PIB. Avem cea mai scăzută intermediere financiară din Europa. Este adevărat, cifrele sunt deformate de doi factori : sistemul bancar din România a procedat la cea mai rapidă şi curăţire a bilanţului, iar o parte din firmele cu capital străin şi multinaţionalele se împrumută din exterior. Cifrele sunt relativ deformate.

Volumul creditului pare să fie mai mult, dar datoria externă privată pe PIB este mai mare. Există o anumită explicaţie pentru această scăzută intermediere financiară. Noi la BNR nu ne speriăm neapărat de cifre, dar vedem tendinţa.

Lumea vrea mai multe credite, intermedierea scade, şi scade din creditul acordat economiei reale. 

Fondatorul BNR, Eugeniu Carada: Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor. Dacă ai înşelat vreodată o unitate de credit, ea este pentru tine o fântână secată.