Avertismentul guvernatorului Isărescu: Riscul de nerambursare este principala ameninţare la adresa stabilităţii financiare. „Este un risc potenţial, care poate să devină un risc real, nu trebuie lăsat să se expandeze”

Autori: Dan Straut , Mediafax 14.06.2018

„S-a amestecat dificultatea de a rambursa credite cu lipsa de bună credinţă în rambursare. Actualul raport evidenţiază riscul de nerambursare pa principalul risc. Are multe cauze, inclusiv iniţiativele legislative neinspirate”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

„Este un risc potenţial, care poate să devină un risc real, nu trebuie lăsat să se expandeze. Poate să devină real dacă nu acţionăm în sensul temperării factorilor care îl promovează”, a menţionat guvernatorul BNR.

Capacitatea de împrumut bancar, care acum este de 60%-70% din venitul unui solicitant (gradul de îndatorare) ar putea scădea la 35% pentru valută şi 50% pentru lei, au arătat, luni, mai multe surse care citează un proiect al BNR, însă oficialii băncii centrale au replicat că proiectul nu era oficial.

Potrivit surselor media, gradul de îndatorare la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă ar fi, de la 1 iulie 2018, de 50% la creditele în lei şi de 35% la cele în valută, în prezent acesta fiind într 60% şi 70% în funcţie de bancă. La creditele ipotecare cu dobândă variabilă (unde la dobânda comercială se adaugă şi indicatorul ROBOR la 6 luni), plafonul ar fi stabilit la 40% în cazul creditelor în lei şi 30% la cele în valută, iar pentru creditele de consum, plafonul ar fi de 25% la împrumuturile în lei şi 15% la cele în valută.