BREAKING NEWS: Legea privind plata trimestrială a dividendelor a fost adoptată. Acţionarii îşi vor putea lua banii din firmă fără să mai recurgă la subterfugii

Autor: Alex Ciutacu 14.06.2018

Proiectul de lege cu privire la repartizarea trimestrială a profitului între acţionarii unei firme a fost adoptat în Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost adoptat cu 183 de voturi „pentru”, 54 de voturi „contra” şi 33 de „abţineri”. Astfel, repartizarea profitului între acţionarii sau asociaţii unei companii va putea fi realizată trimestrial, faţă de actuala legislaţie care permite doar repartizarea anuală.

„În 20 de zile maxim trebuie promulgată de preşedinte. Ar trebui începând cu luna august-septembrie deja acţionarii să îşi poată repartiza profitul pentru prima jumătate a anului”, spune pentru ZF George Vişan, deputat de Constanţa şi unul dintre iniţiatorii proiectului.

Legea privind repartizarea trimestrială va avea caracter opţional. „Fiecare acţionar decide ce face cu profitul său. Ţinta noastră sunt întrepreinzătorii mici, cu câţiva angajaţi care trăiesc din munca asta, din afaceri de familie. Atunci, ei nu mai stau să facă tot felul de artificii să găsească soluţii de a-şi culege roadele muncii lor. Nu mai aşteaptă încă 14 luni”. 

George Vişan spune că proiectul a plecat la drum cu ideea de a fi repartizat până la 50% din profitul trimestrial. „ANAF a spus că poate fi 100% cât timp este plătit impozitul pe profit şi cel pe dividende”.

„Prin acest proiect de lege ne aşteptăm să crească încasările la bugetul naţional, numărul micilor întreprinzători din România, dar şi la o capitalizare mai bună a acestor societăţi“, a spus George Vişan, în cadrul emisiunii de business ZF Live, în luna octombrie a anului trecut.

Acesta împreună cu deputatul de Buzău, Sebastian Radu, co-iniţiator al proiectului, au declarat că proiectul a plecat de la idea stimulări sectorului de IMM-uri, în principal, şi de a asigura un echilibru între îndestularea statului, prin impozit pe profit şi pe dividende, dar şi pe roadele de care trebuie să beneficieze antreprenorul, adică cel care produce, de fapt, acest profit.

Pe legislaţia actuală, dividendele anuale se pot încasa cel mai repede din luna aprilie a anului următor, după depunerea bilanţului.

„Ideea acestei reglementări ne-a venit stând de vorbă cu oameni de afaceri, cei mici, care produc ceva în România, cei care prestează tot felul de activităţi, iar aceşti antreprenori se întreabă ce fac dacă îşi deschid o firmă în luna februarie, de exemplu, din ce trăiesc până anul viitor, când vor ajunge să culeagă roadele“, a spus Sebastian Radu în cadrul aceleaşi ediţii ZF Live.

Deputatul de Buzău a mai adăugat că . „Aplicând această măsură putem aduce suplimentar, la bugetul de stat, un miliard de lei anual, asta din impozitul pe dividend“.
 
„În momentul de faţă, din cauza faptului că întreprinzătorii nu pot beneficia de sumele respective, mulţi dintre aceştia nu îşi fiscalizează profiturile, nu îşi capitalizează firma, pentru că realizează foarte multe venituri într-o zonă gri. În momentul în care dăm posibilitatea ca întreprinzătorii să îşi ia în mod legal banii din firmă, aceştia nu vor avea niciun interes să nu declare sumele pe care le încasează. Nu cred că mai există un impozit aşa de mic în lume, de 6%“.