Liviu Voinea, BNR: Riscul de nerambursare a creditelor este în creştere

Autori: Dan Straut , Mediafax 14.06.2018

„Riscul de nerambursare a creditelor este în creştere faţă de raportul anterior, unde acesta apărea ca fiind modedrat”, a precizat Liviu Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

Alte riscuri menţionate de oficialul BNR sunt „tensionarea echilibrelor macroeconomice” (în creştere), „disciplina scăzută la plată a firmelor” (în creştere) şi „majorarea preţurilor în sectorul imobiliar” (redus).

„Aceste riscuri nu sunt izolate, ele se determină şi se potenţează reciproc”, a precizat Liviu Voinea.

Raportul prezentat de conducerea BNR arată că datoria totală a populaţiei a crescut în termeni nominali, iar din stocul total al creditelor 47% sunt împrumuturile ipotecare, 40% sunt cele de consum şi 13% sunt cele cesionate de bănci către societăţile de management al creanţelor bancare.

„Valoarea mediană a creditelor noi a crescut cu 13% la cele ipotecare şi cu 17% la cele de consum. Din totalul debitorilor, 79% au un grad de îndatorare sub 50%, dar rata creditelor neperformante creşte odată cu gradul de îndatorare”, a mai spus Liviu Voinea, precizând că gradul de îndatorare reprezintă raportul dintre ratele aferente datoriei totale şi valoarea veniturilor salariale.