Creditele bancare interne reprezintă doar 8% din datoriile companiilor. Firmele preferă împrumuturi de la acţionari şi creditele externe şi comerciale

Autor: Claudia Medrega 18.06.2018

Ponderea creditelor luate de companii de la băncile de pe piaţa locală reprezintă aproximativ 8% din bilanţul lor, mai puţin decât împrumuturile de la acţionari, creditele externe sau cele comerciale. Capitalurile proprii ale firmelor au o pondere de aproximativ 30%, potrivit datelor din cel mai recent Raport asupra Stabilităţii Financiare realizat de BNR.

„Apelarea la creditarea bancară de către sectorul companiilor nefinanciare se menţine redusă. Se observă o înclinaţie mai ridicată a companiilor nefinanciare către alte surse de finanţare, cum ar fi creditul comercial, împru­muturi de la acţionari sau entităţi afiliate, respectiv de la instituţii financiare nerezidente“, susţine banca centrală.

BNR apreciază că datoria externă a companiilor poate fi în perspectivă o sursă potenţială de credite ce pot fi acordate de băncile locale.

Datoria externă este una dintre formele importante de fi­nan­ţare a companiilor nefinanciare din România, repre­zentând 15% din totalul datoriei sectorului companiilor.

Creditele externe luate de companii, cumulat de la instituţii financiare străine şi de la firmele-mamă, s-au majorat cu 50% în ultimul deceniu, până la 36,7 mld. euro, reprezentând 10% din pasiv.

În perioada 2007-2017, datoria externă de tip mamă-fiică a crescut de la 11 mld. euro la 26,8 mld. euro, ponderea acesteia în total datorie externă urcând de la 45% la 73%.

Soldul creditelor totale pentru companii a ajuns la sfârşitul anului trecut la 110,5 mld. lei, din care aproape 60% sunt în lei (65,7 mld. lei).