Grupul rus Vimetco şi-a anunţat intenţia de a vinde acţiuni la Alro pe bursă într-o decizie fără precedent pentru un acţionar majoritar

Autor: Roxana Rosu 18.06.2018

Grupul rus Vimetco şi compania Conef, care controlează Alro Slatina, şi-au anunţat astăzi intenţia de a vinde o parte din acţiunile producătorului de  aluminiu printr-o ofertă publică de vânzare.

„Aceasta este o veste foarte buna pentru Alro. Alro a devenit un jucator cheie pe piata globala a aluminiului, cu un istoric puternic, cu scala si prezenta internationala. Avem o echipa puternica de management, care lucreaza impreuna de multi ani, cu o strategie clara de a continua sa creasca prezenta Alro in randul clientilor importanti din intreaga Uniune Europeana si dincolo de aceasta, si cu o experienta dovedita de crestere a Companiei si de a obtine performante financiare.”, a declarat Marian Nastase, Presedintele Alro.

Grupul Alro este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa dupa capacitatea de productie, cu operatiuni in toate segmentele semnificative ale productiei de aluminiu. Grupul este format din divizii upstream si downstream, de la activitati care includ exploatarea si rafinarea materiilor prime, pana la productia si vanzarea de produse din aluminiu primar si procesat.

Anul trecut, grupul Alro a raportat vânzări de 2,7 miliarde lei  (aproximativ 679 milioane dolari) şi o EBIDTA de 566 milioane lei(aproximativ 140 milioane dolari). 

"Modelul nostru integrat pe verticala, care presupune sa avem control asupra fiecarei etape a productiei noastre, este un atu puternic al Alro. Am implementat activ o strategie pentru a creste accesul nostru la industrii sofisticate, care solicita aluminiu procesat care sa respecte standarde tehnice foarte specializate. Suntem mandri ca producatori precum Airbus apeleaza la Alro pentru produse din aluminiu care sunt de cea mai inalta calitate.” , a comentat Gheorghe Dobra, Director General al Alro.:

Vimetco N.V. detine, in prezent, 84,2% din actiunile Alro, CONEF (3,8%) si Fondul Proprietatea (1,2%).

La nivel global, pretul aluminiului s-a majorat anul trecut, crestere antrenată si de sancţiunile impuse de guvernul SUA, ceea ce a influentat si pretul produselor laminate. 

"În Europa de Vest, materiile prime accesibile din China exercită presiune asupra preţurilor. În China, se aşteaptă ca preţurile să rămână sub presiune în 2018. Pe fondul tarifelor de import impuse în SUA, producătorii chinezi vor concura şi mai multe pe piaţa internă, precum şi în vecinătate, în Asia de Sud-Est. Acest lucru va accentua presiunea descendentă asupra ratelor de conversie.  Piaţa din SUA s-a bazat în ultimii ani din ce în ce mai mult pe importuri, în special din China şi Arabia Saudită, şi se prognozează că 10% din tariful de import va conduce la creşterea preţurilor de import".

Reprezentantii Alro apreciaza ca pe piata americana se aşteaptă ca tarifele de import impuse recent să nu aibă un impact semnificativ asupra cererii, dar, este posibilă schimbarea sursei de aprovizionare. 

Grupul  Alro foloseste bauxita extrasa din minele din Sierra Leone (Africa) si produce alumina, principala materie prima utilizata pentru producerea aluminiului, care este procesata in rafinaria din Tulcea, Romania.

Potrivit datelor companiei, minele operate de Grup si rafinaria sa acopera integral necesitatile  de bauxita si de alumina ale acestuia. Unitatile de productie si de prelucrare a aluminiului care apartin Grupului sunt situate in Slatina, Romania. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar in 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, in productia de produse din aluminiu procesat care, in acelasi an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone.

Grupul Alro fabrica si vinde un portofoliu diversificat de produse, inclusiv produse din aluminiu primar, cum ar fi sarma, bare, placi si lingouri, precum si produse laminate plate, cum ar fi table, bobine si placi si o gama larga de profile extrudate.

Productia de aluminiu primar (sârmă, sleburi, bare, lingouri) se vinde in Europa de Est (50%), Romania (34%) si Europa de Vest (13%). In acelasi timp, majoritatea barelor şi a sleburilor fabricate în instalaţiile de aluminiu primar ale Alro sunt folosite pentru a produce aluminiu procesat, iar cantitatea rămasă se vinde direct către Europa de Vest 63%, Europa de Est 19%, Asia 9%, România 5% , SUA 3%.

Top 3 pieţe după valoarea produselor primare în 2017: România: 34% (pieţe finale: cabluri, auto, piaţa extrudatelor), Republica Cehă: 12% (pieţe finale: cabluri), Italia: 9% (pieţe finale: cabluri, piaţa extrudatelor).

Top 3 pieţe după valoarea produselor prelucrate în 2017: Germania: 26% (pieţe finale: construcţii de maşini, transporturi, construcţii), Franţa: 7% (pieţe finale: construcţii de maşini, transporturi, bunuri de consum), Polonia: 7% (pieţe finale: transporturi, electronice, bunuri de consum). 

"Diferitele conditii favorabile, inclusiv oportunitatile de inlocuire a otelului cu aluminiu ca rezultat al amprentei sale reduse de carbon si a naturii eficiente din punct de vedere energetic, precum si reducerea continua a productiei in China, partial datorita reglementarilor stricte de mediu, au dus la o crestere semnificativa a cererii de aluminiu din partea unor industrii diverse in ultimii trei ani, precum si la noi oportunitati pentru Grup. CRU Consulting a prognozat continuarea cresterii globale a cererii de aluminiu primar la o rata anuala de 3,0% in perioada 2017-2030", arata raportul Alro.

Grupul intentioneaza sa majoreze ponderea reciclarii deseurilor de aluminiu in cadrul productiei de aluminiu primar, alocand aproximativ 17 milioane dolari intre 2018 si 2020 si investind 13 milioane dolari in modernizarea turnatoriei. De asemenea, producatorul vrea sa-si majoreze capacitatea de productie de laminate plate, alocand aproximativ 16 milioane dolari pana in 2021, pe termen mediu,  sa investeasca aproximativ 19 milioane dolari in 2018 in extinderea capacitatii de productie a placilor tratate termic si alte 15 milioane dolari pana in 2020 in cresterea capacitatii si eficientei laminorului. 

n 2018, Alro propus să plătească dividende de 382 milioane lei, dividendul brut per acţiune fiind de 0,535 lei.