Tranzacţie pe piaţa de vopsele din România: Olandezii de la AkzoNobel preiau producătorul local Fabryo, controlat de Oresa Ventures

Autor: Roxana Rosu 18.06.2018

Grupul olandez AkzoNobel va prelua integral producătorul de vopsele şi tencuieli de­co­rative Fabryo, detinut din 2009 de fondul suedez de in­vestiţii Oresa Ventures.

Businessul Fabryo a generat anul trecut venituri de circa 45 milioane euro, acoperind atât segmentul profesionist, cât şi cel pentru consumator, cu branduri precum Savana, APLA şi InnenWeiss.

Tranzacţia include două fabrici şi şase centre de distribuţie de vopsele decorative, adezive şi morare, inclusib una dintre cele mai mari unităţi de producţie din regiune, cu capacităţi pentru extinderea viitoare.

Potrivit datelor furnizate de companie, anul trecut, producătorul de vopsele a avut 7,3% marjă de profit, la o cifră de afaceri de 216 milioane de lei şi un profit de aproape 16 milioane de lei. Numărul mediu de angajaţi a fost anul trecut 417. Pentru 2018, Fabryo ţinteşte un profit cu 45% mai mare.

”Această achiziţie îi asigură grupului AkzoNobel poziţia de lider pe o piaţă în creştere rapidă. Fabryo a realizat creşteri record atât în privinţa veniturilor, cât şi a profitabilităţii. Ne bucurăm să adăugăm portofoliului nostru branduri de top precum Savana, APLA şi InnenWeiss”, a declarat Thierry Vanlancker, CEO of AkzoNobel.

Grupul olandez este prezent in Romania prin intermediul firmei Akzo Nobel Coatings, cu afaceri de 43 de milioane de lei în 2016, un profit net de 5,2 milioane de lei şi 17 angajaţi, potrivit anuarului ZF „Cei mai mari jucători din economie în 2017”.

Businessul Fabryo, operat prin intermediul societăţii Fabryo-Atlas Corporation, deţine o platformă de producţie de vopsele, mortare şi adezivi în Popeşti-Leordeni şi o alta de produse termoizolatoare în Tunari, judeţul Ilfov. Fabryo vinde aproape toată producţia pe piaţa locală, zonele către care trimite cele mai multe produse fiind Dobrogea şi Bucureşti, unde produsele sunt distribuite direct din depozitele din Ilfov.

În celelalte zone ale ţării, Fabryo are filiale în localităţile Constanţa, Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca şi Cetin, judeţul Timiş.

”Suntem foarte încântaţi de preluarea Fabryo, un lider pe piaţa de vopsele decorative din România, condus de o echipă excelentă. Savana este brandul numărul unu la nivelul consumatorilor din România. Vânzările puternice şi reţeaua de distribuţie ne vor ajuta să ne îmbunătăţim businessul în regiune şi să ne întârească poziţia de lider pe piaţa europeană de profil”, a comentat Ruud Joosten, COO of AkzoNobel.

La rândul lui, Dragos Militaru, CEO of Fabryo, a precizat că cele companii au valori comune. ”Eforturile noastre comune în România, bazându-ne pe prezenţa globală a AkzoNobel, ne vor ajuta să ne întărim poziţia pe piaţă”.

Tranzacţia va fi probabil finalizată în a doua jumătate a anului, fiind subiectul unor aprobări de la instituţii de reglementare.

Businessul Fabryo a fost fondat în urmă cu mai bine de două decenii de către antreprenorul Daniel Guzu, iar din 2006 fondul de investiţii Oresa Ventures a început să cumpere acţiuni în cadrul producătorului, până când a devenit unicul proprietar, în 2009.

"Intrarea Fabryo in grupul Akzo Nobel ar reprezenta continuarea unei povesti de success la care suntem mandri ca am contribuit. Suntem convinsi ca, atit echipa extraordinara a Fabryo, cit si partenerii companiei,  vor avea numeroase noi oportunitati de dezvoltare, pe masura ce Akzo Nobel va pune Fabryo in centrul unei strategii de crestere accelerata a pozitiei din regiune", a declarat Laurentiu Ispir, partener Oresa.

Compania suedeza de investitii a alocat in ultimii ani peste 200 de milioane de euro in regiune, cu focus pe Romania. Portfoliul companiei pe piata romaneasca este format in prezent de companii lider de piata precum Fabryo, LaFantana, Somaco, RBC Group, RTC sau Kiwi Finanace.  

La începutul anului 2013, Fabryo a încheiat procesul de fuziune cu producătorul de materiale şi finisaje pentru construcţii Atlas Paints, desprins din compania Atlas Corporation, a grecului John Sitinas. Atlas Corporation, companie înfiinţată în 1994, este deţinută de două firme înregistrate în Cipru - Chroma Holdings şi Deyeswood Co. Limited, potrivit celor mai recente date.

Piaţa de lacuri şi vopsele a avut în 2017 o valoare de circa 160 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de jucătorii din domeniu.