Una dintre cele mai aşteptate autostrăzi intră în linie dreaptă: Comisarul european Corina Creţu a aprobat marţi finanţarea pentru autostrada Târgu Mureş - Câmpia Turzii, la limita de cost de 4,35 mil. euro/km

Autor: Dan Straut 19.06.2018

Comisarul european Corina Creţu a aprobat marţi o finanţare de peste 246 milioane de euro pentru construcţia unor secţiuni de autostradă Târgu Mureş - Ogra - Câmpia Turzii, în lungime totală de 56,5 kilometri, ceea ce înseamnă 4,35 milioane de euro/kilometru, aproape de limita standardelor de cost.

„Proiectul are în vedere construcţia unei porţiuni de 51,8 km de autostradă, cu două benzi pe sens de circulaţie, între oraşele sus-amintite, precum şi a unei secţiuni de 4,7 km în apropierea oraşului Târgu Mureş”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

În aceste condiţii, rezultă că finanţarea de 246 de milioane de euro pentru cei (în total) 56,5 kilometri este de 4,35 milioane de euro per kilometru, faţă de 4,28 milioane de euro cât prevăd noile standarde de cost anunţate recent de Ministerul Transporturilor.

„Secţiunea de autostradă Târgu Mureş - Ogra - Câmpia Turzii va face parte din Coridorul 9 Paneuropean, Rin-Dunăre, care leagă Strasbourg de Constanţa. Proiectul urmează a fi finalizat până în luna octombrie 2019, iar finanţarea aprobată de Corina Creţu provine din Fondul de coeziune”, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

„Acest proiect de mare importanţă, situat pe un coridor european strategic, va contribui la crearea unei reţele de transport mai rapide şi mai sigure în România. De asemenea, va face regiunea mai atractivă atât pentru investitori, cât şi pentru turism şi va înlesni dezvoltarea economică, permiţând locuitorilor să reducă timpul necesar deplasării între Târgu Mureş şi Câmpia Turzii la mai puţin de oră”, a declarat comisarul european Corina Creţu, potrivit comunicatului citat.

România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune pentru perioada 2014-2020. Proiectele de infrastructură mare din domeniul transportului urmează a beneficia de 5,1 miliarde de euro.