Rusia denunţă suplimentarea capacităţilor NATO în România, Polonia, Bulgaria şi ţările baltice: Efectivele din Crimeea pot respinge orice atac inamic

Autor: Mihai Draghici 20.06.2018

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că efectivele ruse din Crimeea pot respinge orice atac inamic, denunţând suplimentarea capacităţilor militare NATO în România, Polonia, Bulgaria şi ţările baltice.

"În Peninsula Crimeea a fost creată o combinaţie unică de forţe militare, iar această forţă este consolidată în mod constant. Sistemul avansat de arme ultramoderne nu va lăsa nicio şansă unui potenţial inamic care ar îndrăzni să atace acest teritoriu autohton rus", a declarat Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, cu ocazia primei reuniuni pentru apărare desfăşurată în Sevastopol.

"Această regiune a avut mereu o importanţă uriaşă pentru Rusia. (...) Crimeea continuă să joace un rol de cea mai mare importanţă în menţinerea securităţii militare a Rusiei", a subliniat Serghei Şoigu, citat de agenţia Tass.

Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea, decizia fiind condamnată dur de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

Ministrul rus al Apărării a dat asigurări că Rusia nu mobilizează efective militare pe linia de contact cu statele membre NATO. "Vreau să menţionez că nu mobilizăm trupe pe linia de contact cu state membre NATO, nici măcar în regiunea baltică", a subliniat el.

Însă Serghei Şoigu a observat că Alianţa Nord-Atlantică a suplimentat capacităţile ofensive în apropierea frontierelor Rusiei. "Pe fondul isteriei statelor baltice şi Poloniei privind o presupusă agresiune rusă care s-ar pregăti împotriva lor, forţa contingentelor NATO din regiunea baltică, din Polonia, România şi Bulgaria a fost suplimentată de la 2.000 la 15.000 de militari începând din 2015", a amintit Serghei Şoigu.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO urmează să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România. Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.