Şeful Ecco Shoes vine cu o idee surpriză: Închiderea magazinelor duminica este o soluţie pentru criza forţei de muncă. De ce?

Autor: Cristina Roşca 22.06.2018

Victor Tighinean, directorul general al retailerului de încălţă­minte Ecco Shoes, crede că o soluţie pentru criza de pe piaţa forţei de muncă ar fi închiderea mal­lu­rilor şi a ma­ga­­zi­nelor dumi­nica.

Executivul ro­mân este pri­mul care pro­pu­ne această mă­su­ră ce a fost im­ple­mentată pe mai mul­te pieţe din Occident, dar şi din re­giune. Victor Tighi­nean crede că în re­tail fluctuaţia forţei de muncă ar fi mai mică, iar ast­fel s-ar elibera câteva zeci de mii de locuri de mun­că şi o se­rie de angajaţi care ar putea fi folosiţi în alte industrii.

„România nu se dezvoltă deoa­re­ce nu are salariaţi, pentru că poten­ţial are, uriaş. Din retail - principalul an­gajator din economie - s-ar elibera zeci de mii de locuri de muncă cu o ast­fel de măsură şi ar acoperi parţial cererea restantă.“

El spune că angajaţii din retail - mai puţin la nivel de management - pleacă nu pentru bani mai mulţi, ci pen­tru timp liber mai mult. Salariaţii pot pleaca două luni în afara ţării şi ştiu că la întoarcere îşi pot găsi uşor de muncă.

„În Polonia a fost implementată o astfel de măsură acum câteva luni. Mallurile pot fi deschise doar un weekend pe lună, iar afacerile private pot opera cum vor atâta timp cât proprietarii sunt cei care lucrează, nu angajaţii. În Ungaria sâa testat măsura asta de 3â4 ori totodată.“

Tighinean spune că a discutat şi cu o serie de proprietari de malluri care ar fi dispuşi să închidă centrele comerciale dacă nivelul chiriilor nu ar trebui să scadă. Nu dă exemple însă.