Ministerul Sănătăţii analizează eficienţa centrelor de permanenţă, dar nimeni nu ştie de ele. „Nu am auzit niciodată de aceste centre. Mergem la urgenţă sau în privat când medicul de familie nu e disponibil“

Autor: Georgiana Mihalache 27.06.2018
Ministerul Sănătăţii spune că există „centre de permanenţă“, unde medicii încasează banii, dar nu „prestează“. Nu a explicat însă de ce încasează bani dacă nu livrează servicii medicale.

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, pregăteşte un proiect pentru cen­trele de permanenţă, care sunt servicii gratuite acordate de medicii de familie în afara pro­gramului de lucru pentru ca pacienţii să nu mai meargă în unităţile de primiri urgenţe (UPU) din spitale, acolo unde există problema aglomerării personalului medical. Concret, Pintea vrea să dea posibilitatea ca Ministerul Sănătăţii să poată desfiinţa centrele de permanenţă care nu sunt eficiente, de exemplu în contextul în susţine că într-un judeţ cu 47 de astfel de centre, numărul prezentărilor la urgenţă a crescut. Ministrul nu a explicat însă de ce nu acţionează pentru creşterea vizibilităţii acestor centre de permanenţă. „N-am auzit niciodată de centrele de permanenţă. Când am nevoie de un medic şi medicul de familie nu are program, mă duc la urgenţă“, spune Cristina T., 70 de ani, din Bucureşti.