Poetul Georges-Emmanuel Clancier, premiat cu Goncourt, a murit la 104 ani

Autori: Ana Obretin , Mediafax 04.07.2018

Scriitorul francez Georges-Emmanuel Clancier, laureat al premiului Goncourt pentru poezie, a murit miercuri, în somn, la vârsta de 104 ani, a anunţat editorul acestuia, Albin Michel, citat de la-croix.com.

Georges-Emmanuel Clancier a fost autorul unei opere sensibile şi variate, care include volumul "Le pain noir" (1956), debutul unui ciclu romanesc ce prezintă povestea familiei sale pe linie maternă şi care a fost adaptat pentru televiziune, în anii 1970, de Serge Moati şi Françoise Verny

Născut pe 3 mai 1914, la Limoges, Georges-Emmanuel Clancier a fost mult timp directorul de programe la RTF şi apoi la ORTF.

Însă, înainte de toate, a fost romancier şi poet.

În 2016, la vârsta de 102 ani, a publicat "Le temps d'apprendre à vivre", al patrulea volum al memoriilor sale din perioada 1935 - 1947. Volumul prezintă anii din timpul Ocupaţiei şi ai lui Vichy, când a participat la realizarea revistei Fontaine, prin intermediul căreia au fost publicaţi autori interzişi de regim, precum Paul Eluard, Aragon, Jean Cassou, Claude Roy, Pierre Emmanuel.

Pentru cărţile sale a primit mai multe premii, printre care Goncourt şi Grand prix du roman al Academiei Franceze.