ANI a emis 23 de avertismente de integritate, după un control din perioada aprilie-iunie

Ziarul Financiar 05.07.2018

„În perioada aprilie – iunie 2018, Agenţia Naţională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 2.770 de proceduri de achiziţie publică cu o valoare totală de 20,2 miliarde lei (aprox. 4,3 miliarde euro). Dintre aceste proceduri, aproximativ 9% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conţin 18.658 de contracte subsecvente (loturi). (...) În aceeaşi perioadă au fost emise 23 de avertismente de integritate, şi au fost transmise 7 notificări către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT”, au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI), printr-un comunicat de presă.

Sursa citată mai precizează că în primul an de funcţionare a sistemului informatic PREVENT, Agenţia a analizat, pentru a preveni conflictul de interese, 15.954 de proceduri de achiziţie publică cu o valoare totală de 65,3 miliarde lei (aprox. 13,9 miliarde euro).

Sistemul PREVENT reprezintă un mecanism de analizare a datelor şi informaţiilor din formularul de integritate şi poate identifica, în mod automat, conflictele de interese.