Explozia dobânzilor începe să îşi facă simţită prezenţa? Scumpirea locuinţelor a încetinit în 2018. Care sunt noile preţuri în marile oraşe

Autori: Dan Straut , Mediafax 05.07.2018

Evoluţia pieţei rezidenţiale în primele 6 luni din 2018 confirmă aşteptările cu privire la încetinirea ritmului de creştere a preţurilor. Indicele Imobiliare.ro arată că, după o scădere de 1,2% în luna iunie, preţul mediu solicitat se situează la o valoare de 1.200 de euro pe metru pătrat util.

„Preţul mediu de acum este cu doar 3,1% mai mare decât cea consemnată la începutul anului, un ritm de creştere considerabil mai lent decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Spre comparaţie, în primul semestru din 2017, preţurile apartamentelor s-au majorat, în medie, cu 6,7% la nivel naţional (până la 1.120 de euro pe metru pătrat util). De remarcat că cel mai mare ritm de creştere în prima jumătate a acestui an a fost consemnat în Braşov”, arată un studiu al Imobiliare.ro.

Luna trecută, pretenţiile vânzătorilor de apartamente din Bucureşti s-au majorat uşor, respectiv cu 0,4%, de la 1.328 la 1.333 de euro pe metru pătrat util. „Asta a făcut ca valoarea indicelui Imobiliare.ro înregistrată la finalul lunii iunie să fie cu 5,9% mai ridicată decât cea consemnată începutul lui ianuarie. Această creştere este foarte apropiată de cea consemnată anul trecut, respectiv 5,4%”, notează autorii studiului. Preţurile din Capitală au avut, până acum, un ritm de creştere mai temperat comparativ cu alte oraşe (Cluj-Napoca sau Timişoara), iar veniturile şi cererea mai mari de aici sunt percepute ca fiind în măsură să mai absoarbă creşteri. Tendinţa de creştere din primul semestru a fost susţinută mai ales de apartamentele noi, a căror valoare medie a depăşit 1.400 euro/mp util la finalul lunii iunie.

În Braşov, studiul arată o creştere de 2,8% consemnată de Indicele Imobiliare.ro pe parcursul lunii iunie, de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru pătrat util. „Oraşul de la poalele Tâmpei se situează pe primul loc în clasamentul scumpirilor în prima jumătate a acestui an. Interesant este că, în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,1% în ultima lună (până la 1.068 de euro pe metru pătrat util), cele noi au consemnat un salt de peste 4.4%, atingând pragul de 1.100 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, locuinţele din Braşov sunt cu 12,7% mai scumpe”, arată Imobiliare.ro.

Potrivit studiului, tendinţa de încetinire a creşterii preţurilor este, de departe, cea mai evidentă în Cluj-Napoca. „Dacă în prima jumătate a anului trecut apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au scumpit cu nu mai puţin de 10%, în acest an ritmul de creştere este la jumătate”. Apartamentele din Cluj-Napoca rămân însă cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie consemnată de 1.522 de euro pe metru pătrat util, la finalul lunii iunie. Ambele segmente de piaţă analizate au resimţit o temperare a ritmului scumpirilor. „Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.553 de euro pe metru pătrat, iar cele noi la 1.492 de euro pe metru pătrat”, mai arată autorii studiului.

Totodată, apartamentele scoase la vânzare în Constanţa s-au apreciat cu 0,8% în luna iunie (de la 1.147 la 1.156 de euro pe metru pătrat), valoarea prezentă fiind cu 5,6% mai ridicată decât cea înregistrată de indicele Imobiliare.ro în ianuarie. Locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3% în iunie (de la 1.145 la 1.142 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi s-au scumpit cu peste 3% (de la 1.152 la 1.192 de euro pe metru pătrat).

La Iaşi, Indicele Imobiliare.ro a consemnat o scădere de 0,8% în luna iunie (de la 1.015 la 1.007 euro pe metru pătrat util), ceea ce a făcut ca avansul faţă de începutul anului să se cifreze la 3,4% (faţă de nivelul de 974 de euro pe metru pătrat util valabil în ianuarie). „Diferenţa - în comparaţie cu anul trecut, când în primul semestru a fost consemnată o creştere de 9,6% - este considerabilă. Apartamentele vechi au atins pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat în iunie. Unităţile locative noi au consemnat o scădere de 1,9% în ultima lună, ajungând la 1.009 euro pe metru pătrat”, mai arată autorii studiului.

Temperarea ritmului de creştere a preţurilor se observă şi în Timişoara. „Aici, pretenţiile proprietarilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 4,3% în prima parte a lui 2018 (de la 1.152 la 1.202 euro pe metru pătrat), în condiţiile unei stabilizări în luna iunie. În ultima lună, apartamentele vechi din Timişoara s-au apreciat cu 0,1% (de la 1.206 la 1.207 euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 0,3% (de la 1.184 la 1.187 de euro pe metru pătrat)”, mai arată studiul citat.

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depăşit de curând pragul de 1.620.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.