Ziarul Financiar organizează împreună cu Banca Transilvania prima Conferinţă la Chişinău: Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare. Topul exportatorilor din Republica Moldova: primii 20 au peste un sfert din totalul livrărilor

Autor: Mădălina Dediu Panaete 06.07.2018

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre indicatorii economici şi de business ai Republicii Moldova, cifre prin care se conturează o imagine de ansamblu a mediului de afaceri de peste Prut ♦ În ediţia de astăzi, ZF analizează exporturile ♦ La Chişinău, ZF organizează pe 12 iulie împreună cu Banca Transilvania şi Victoriabank o conferinţă dedicată businessului din Republica Moldova. 



Exporturile de bunuri ale Re­pu­blicii Moldova au ajuns anul tre­cut la 2,43 mld. dolari, în creştere cu 19% faţă de anul precedent, arată călculele ZF făcute pe baza datelor de la Biroul Naţional de Statistică (BNS) publicate pe site-ul statistica.md.

Cu toate acestea, balanţa comercială nu a fost echilibrată, impor­turile Republicii Mol­dova fiind în con­ti­nuare aproape de două ori mai mari decât exporturile.

Astfel, deficitul co­mercial a ajuns anul trecut la peste 2,4 mld. dolari, cu 21% mai mare decât în anul pre­cedent.

Cea mai mare pon­dere în exporturile Republicii Moldova o deţin produsele ali­mentare şi ani­ma­lele vii ( 25%), urmate de articole manu­facturiere diverse (22%) şi de maşini şi echipamente pentru transport (17,8%). Comparativ, în România cea mai mare pondere în exporturi o deţin automo­bi­le­le şi componentele auto, Automobile Dacia fiind cel mai mare exportator.

De altfel, dacă ne uităm în topul celor mai mari exportatori din Republica Moldova, vedem că primul în clasament este DRA Draexlmaier Automo­tive, filială a grupului german Draexlmaier, care face în localitatea Bălţi cablaje electrice pentru automobile. Printre clienţii gru­pu­lui german se nu­mără Audi, BMW, Jaguar, Mercedes-Benz sau Porsche.

Exporturile Draexl­maier din Re­pu­blica Moldova se si­tu­au în 2015 (ultimele date disponibile) la 120-140 de milioane de dolari, conform datelor transmise de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, care citează date ale Serviciului Vamal. În total, trei producători de cabluri sunt prezenţi în top zece exportatori cu capital străin din Republica Moldova. Totodată, opt din primii zece exportatori au ca activitate principală producţia. Pe de altă parte, cel mai mare exportator cu capital local este Vamcomplex , care activează în domeniul procesării agroalimentare şi al comerţului. Majoritatea exportatorilor locali trimit peste hotare cereale, seminţe sau fructe şi legume. În schimb, în România cei mai importanţi expor­tatori cu capital local vin din industria mobilei şi foarte puţini din industria alimentară şi a cultivării cerealelor.

Pe de altă parte, Re­publica Moldova im­portă cel mai mult ma­şini şi echipamente pen­tru transport (22%), mărfuri manu­fac­turate (20%) şi pro­duse chimice  (15%), mai arată datele de pe site-ul statistica.md.

În Republica Mol­do­va, la nivelul anului 2015 existau 2.089 de exportatori, adică 5,8% din totalul firmelor active, mai arată datele de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova.

În schimb, în România sunt 22.600 de firme care exportă, adică 3,3%, arată datele ZF, care a luat în calcul circa 670.000 de firme active (care depun rezultatele financiare anual la Registrul Comerţului). Comparativ, în Lituania companiile exportatoare reprezintă circa 14-15% din numărul de firme, conform datelor de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova.

Cea mai mare pondere a vânzărilor în străinătate a firmelor moldoveneşti este înregistrată în Uniunea Europeană (aproape 66%), urmată de ţările CSI (Comunitatea Sta­telor Independente) cu 19%. În urmă cu şapte ani, raportul dintre exporturile din Uniunea Europeană şi ţările CSI era invers. Conform calculelor ZF, exporturile către România reprezintă aproape un sfert din exporturile Republicii Moldova.

Pe de altă parte, cele mai mari importuri se fac din Uniunea Europeană (aproape 50%), urmate de cele din ţările CSI (25%). Aproape 14% din importurile Republicii Moldova vin din România.