Ceea ce ar putea deveni „cel mai mare război comercial din istorie“ ascunde un conflict pentru supremaţie economică între SUA şi China

Autor: Bogdan Cojocaru 09.07.2018

Guvernul de la Beijing spune că a fost „forţat să contraatace“ tarifele impuse de Washington unor importuri chinezeşti de 34 de miliarde de dolari şi a avertizat asupra izbucnirii „celui mai mare război comercial din istorie“. Însă conflictul nu ţine doar de comerţ. Este o luptă pentru supremaţie  economică, apreciază economistul Thomas Straubhaar. Opinia sa a fost publicată de Deutsche Welle.

Tarifele americane impuse importurilor chinezeşti vin ca reacţie la practicile comerciale ale Chinei, în timp ce tarifele chinezeşti pe produsele agricole americane sunt un act simbolic. Toate acestea sunt bune să atragă atenţia şi rele în ceea ce priveşte crearea de teamă în rândul populaţiei. Actualul conflict comercial este doar cea mai vizibilă parte a unei bătălii mai mari în cursa pentru putere, dominaţie şi supremaţie în secolul XXI. Este vorba de o ciocnire între doi giganţi geopolitici, între „America First“ şi „Made in China“.

SUA au fost în ultimii 150 de ani măsura tuturor lucrurilor şi standardul de aur al modernităţii. Beijingul crede că China ar trebui să fie cea mai mare putere economică, aşa cum a fost până acum două secole. Preşedintele american Donald Trump nu şi-a ascuns niciodată ambiţiile cu eforturile pentru „America First“. Orice altceva a fost pus pe plan secund ca importanţă şi va deveni cel mult un instrument al intereselor americane. Lui Trump un singur adversar îi stă în cale: China. Toate celelalte naţiuni sunt peşti mici în furtuna geopolitică.

Pentru Trump au puţină importanţă întâlnirile G7, G8 sau G20. Pentru el există doar G2 - SUA şi China. Doctrina G2 nu este obsesia psihopată a lui Trump. Multe think tank-uri americane vorbesc de mult timp, cu mult înainte ca Trump să devină preşedinte, în analizele lor de lupta pentru supremaţie economică dintre SUA şi China. Europa nu ar juca niciun rol aici.

Nici Organizaţia Mondială a Comerţului nu este aşteptată să joace un rol important, lucru trist având în vedere că SUA au fost motorul  ordinii comerciale de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Comerţul a crescut serios doar după ce China a fost primită în OMC. Nici SUA şi nici China nu vor lăsa OMC să le stea în cale. Când tarifele la importuri nu vor mai avea putere, cele două ţări vor recurge la manipularea cursului de schimb valutar.