Ce scrie presa internaţională despre revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA

Autor: Mircea Olteanu 09.07.2018

"Şefa agenţiei anticorupţie din România, demisă din funcţie", titrează agenţia germană Dpa.

"Laura Kovesi, şefa agenţiei anticorupţie (DNA) din România, a fost demisă din funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis, la presiunea guvernului şi a curţii superioare a ţării", afirmă jurnaliştii germani.

"Presiunea asupra lui Kovesi, recunoscută la nivel internaţional drept un factor-cheie în lupta ţării împotriva corupţiei larg răspândite, a fost însoţită de recenta diminuare a puterii procurorilor anticorupţie şi de eforturile de protejare a politicienilor de anchete", mai comentează Dpa.

"Preşedintele României a semnat decretul de demitere al şefei anticorupţiei", a scris agenţia Reuters, care aminteşte că Laura Codruţa Kovesi a condus DNA începând din 2013, şi "sub conducerea sa, rata de condamnare a crescut drastic într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, câştigând laude de la Bruxelles".

Şi publicaţia EU Observer relatează despre acest subiect, notând că "Guvernul a fost criticat de UE şi de Consiliul Europei pentru reforma în sistemul judiciar, sporind controlul politic asupra procurorilor şi judecătorilor".