Pentru prima dată, ZF organizează o conferinţă la Chişinău: „Republica Moldova - România. Investiţii, comerţ, finanţare“. Salariul mediu net din Republica Moldova este la jumătate faţă de cel din România

Autor: Mădălina Dediu Panaete 10.07.2018

Un angajat din Republica Moldova a câştigat anul trecut un salariu mediu net de aproximativ 4.500 de lei moldoveneşti net (circa 215 euro la cursul mediu de anul trecut), în creştere cu circa 9% faţă de anul precedent, arată datele de la Biroul Naţional de Statistică.

Cu acest nivel al salarizării, Repu­blica Moldova stă la coada Euro­pei. Comparativ, un angajat din România a câştigat anul trecut în medie 2.384 lei (circa 522 de euro), în creştere cu 16% faţă de anul pre­cedent, conform datelor de la Insti­tutul Naţional de Statistică. Pe de altă parte, în în Germania salariul mediu este de 2.300 de euro net pe lună, în Franţa de 2.200 de euro net, în Marea Britanie de 2.000 de euro net, în Polonia de 770 de euro net, iar în Ungaria de 720 de euro, potrivit celor mai recente date.

Ziarul Financiar va organiza pe 12 iulie la Chişinău conferinţa „Republi­ca Moldova - România. In­ves­tiţii, co­merţ, finanţare“, prin care vrea să aducă la aceeaşi masă antre­pre­nori, bancheri, economişti, mana­geri din România şi Republica Moldo­va pentru a găsi împreună cele mai bune idei pentru creşterea economică, dar şi pentru dezvol­tarea culturii an­tre­pre­noriale şi de business peste Prut.

Astfel, ZF a început o serie de articole despre indicatorii economici şi de business ai Republicii Moldova, iar în ediţia de astăzi tema analizei este reprezentantă de numărul de salariaţi şi evoluţia salariului mediu net în economie.