Un grup de 7 antreprenori români au primit sau urmează să încaseze peste 400 de milioane de euro din vânzarea companiilor pe care le-au creat

Autor: Cristina Roşca 11.07.2018

Şapte dintre cele mai mari 20 de tran­zacţii din acest an au de partea vânzătorului antreprenori locali care au primit sau urmează să primească peste 400 milioane de euro în total, potrivit unei analize a ZF.

Sunt luate în calcul tranzacţiile semnate în S1 2018 sau anunţate în această perioadă, chiar dacă unele dintre ele nu sunt finalizate pentru că încă aşteaptă acordul Consiliului Concuren­ţei sau al altor autorităţi din domeniu.

Vasile Armenean şi Ovidiu Buluc sunt cei doi antreprenori care au fost de partea vânzătorului în cazul unor mutări cu o valoare de circa 100 mil. euro fiecare.

Şi tranzacţia ce a vizat compania IT Uipath, fondată de antreprenori locali, are o valoare de peste acest prag, însă este vorba despre o majorare de capital.

Vasile Armenean a vândut producătorul de îngheţăta Betty Ice din Suceava către gigantul anglo-olandez Unilver, pe când Ovidiu Buluc a cedat businessul din domeniul farma ñ distribuitorul Farmexim şi reţeaua de farmacii HelpNet ñ către grupul german Phoenix. Cele două se găsesc la vârful celor mai mari tranzacţii din România în S1 2018.

Anul acesta continuă trendul pozitiv pentru piaţa de M & A, trend început în urmă cu câţiva ani pe fondul unei evoluţii pozitive a economiei în ansamblul său şi a consumului în particular. Deşi economia dă semne de Ñobosealăî, piaţa de M & A îşi continuă avântul.

ÑAtât tranzacţiile anunţate, cât şi activitatea pe care o observăm în calitate de consultanţi M&A, ne arată că piaţa a crescut faţă de prima jumătate a anului trecut şi creşte în continuare. Interesul este ridicat atât din partea vânzătorilor cât şi din partea cumpărătorilor de a încheia tranzacţii în această perioadăî, spune Ioana Filipescu, partener corporate finance Deloitte România.