Matematicianul Ciprian Manolescu de la University of California a devenit Doctor Honoris Causa al UBB Cluj

Autor: Laurentiu Cotu 11.07.2018

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a decernat, în cadrul unei ceremonii organizate miercuri în Aula Magna a UBB, titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Ciprian Manolescu, de la la University of California, Los Angeles, SUA.

Distincţia a fost acordată în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj pentru contribuţiile ştiinţifice remarcabile în domeniul Topologiei şi Geometriei Diferenţiale. Laudatio a fost prezentat de prof. univ. dr. Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică.

 

Prof. dr. Ciprian Manolescu se află în aceste zile la Cluj-Napoca, în calitate de coordonator al Olimpiadei Internaţionale de Matematică (IMO) 2018, eveniment care reuneşte peste 1.000 de participanţi din 120 de ţări.

În istoria olimpiadelor internaţionale de matematică, Prof. dr. Ciprian Manolescu este singurul din lume care a obţinut de trei ori consecutiv medalia de aur cu punctaj maxim: Toronto, Canada (1995), Bombay, India (1996) şi Mar del Plata, Argentina (1997).

’’Faptul de a fi avut aceste succese la olimpiadă m-a impins de la spate, într-un fel, spre a dovedi că pot să mă fac cunoscut şi ca cercetător, nu doar ca fost elev olimpic’’, spunea într-un interviu prof. dr. Ciprian Manolescu.

 

Ciprian Manolescu s-a născut pe 24 decembrie 1978 în Alexandria, fiind absolvent al Colegiului Naţional I.C. Brătianu, unde, l-a avut ca îndrumător pe profesorul Ştefan Alexe, cel care a pregătit sute de olimpici internaţionali şi naţionali. A finalizat studiile de licenţă şi pe cele doctorale la Harvard University sub îndrumarea lui Peter B. Kronheimer.

A fost câştigătorul Premiului Morgan, decernat de AMS-MAA-SIAM, în 2002. Lucrarea sa de licenţă a purtat titlul ’’Finite dimensional approximation in Seiberg–Witten theory’’, iar lucrarea sa de doctorat ’’A spectrum valued TQFT from the Seiberg–Witten equations’’. 

Este printre puţinele persoane care au primit Bursa Clay Research (2004–2008). În 2012 i s-a acordat unul dintre cele 10 premii ale Societăţii Europene de Matematică (European Mathematical Society) pentru lucrările sale în domeniul topologiei pentru dimensiuni reduse şi în particular pentru rolul său în dezvoltarea homologiei Heegaard Floer combinatoriale.