Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles: Nu există pericol de destrămare a NATO. Preşedintele Trump nu a fost agresiv

Autori: Petriana Condrut , Mediafax 12.07.2018

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu există un conflict în NATO şi nici pericolul de destrămare al Alianţei Nord Atlantice, iar preşedintele american Donald Trump nu a fost agresiv la summit-ul încheiat la Bruxelles, ci "a spus lucrurilor pe nume" .

"Pot să vă spun că nu există acest pericol. Nu există un conflict. Există o discuţie şi aceste chestiuni au fost aduse în discuţie de preşedintele Trump. Preşedintele Trump nu a fost agresiv, a spus lucrurilor pe nume. Ne-am despărţit în ideea că NATO este cea mai puternică alianţă, este unică şi că vom merge împreună mai departe. Dar impreună ne-am angajat să facem NATO şi mai puternică, inclusive Germania", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles.

"În ansamblu postura NATO a fost întărită la acest summit. În final, sesiunea foarte specială – banii. Ştiţi că în 2014 s-a decis ca în principiu până în 2024 alocările naţionale pe apărare să fie 2% din PIB pentru fiecare ţară în parte. Acum rezultatele sunt foarte diferite şi ne aflăm destul de departe de momentul 2014. România a ajuns la 2%. SUA sunt undeva în jur de 4% la cheltuieli pentru apărare. Dar sunt şi ţări care au de abia 1% pentru apărare. S-a pus apăsat îăn discuţie ceea ce noi numim burden sharing. Cu toţii am renunţat, din păcate la întâlnirile bilaterale. A fost o discuţie destul de intensă şi am hotărât împreună să schimbăm programul pe loc. Am continuat programul doar noi aliaţii. Am ajuns la concluzii optimiste. Mai mulţi aliaţi care sunt departe de 2% s-au angajat să îşi facă cheltuieli pentru apărare. S-a discutat, însă fără să se ia o decizie, să încrcăm să se meargă mai departe şi probabil la următoarele summit-uri vom avea o abordare în care se încearcă să se meargă peste alocările de 2%.", a mai spus Iohannis.