Primele declaraţii ale procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, după revocarea lui Kovesi: Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale şi drepturilor cetăţeanulu. Codruţa Kovesi a refuzat să vină în faţa presei

Autori: Mihaela Gidei , Mediafax 12.07.2018

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost prezentă joi la instalarea Ancăi Jurma în funcţia de procuror-şef al Direcţiei, însă aceasta nu s-a prezentat în faţa jurnaliştilor pentru a susţine declaraţii de presă, aşa cum au procedat Augustin Lazăr şi noua conducere.

„În cursul zilei de astăzi, cu prilejul instalării doamnei Anca Jurma în funcţia de procuror şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a avut o întâlnire cu procurorii acestei structuri a Ministerului Public. La eveniment a participat şi doamna procuror Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, căreia i s-a mulţumit pentru rezultatele obţinute în perioada în care a condus instituţia”, au precizat reprezentanţii Parchetului General.

Sursa citată mai arată că, în cadrul întâlnirii, procurorul general şi-a exprimat încrederea în capacitatea procurorilor de a-şi exercita atribuţiile ce decurg din îndeplinirea rolului constituţional al Ministerului Public, respectiv acela de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

„Totodată, domnul Augustin Lazăr a arătat că activitatea procurorilor în lupta anticorupţie, care a făcut ca Direcţia Naţională Anticorupţie să fie recomandată la nivel internaţional pentru schimburi de bune practici, trebuie să continue cu fermitate, cu respectarea standardelor europene în materie. După întâlnirea cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul procuror general Augustin Lazăr şi doamna procuror şef Anca Jurma au susţinut o declaraţie de presă. Reamintim că doamna Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în data de 9 iulie 2018, în temeiul art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ca urmare a revocării din această funcţie a doamnei Laura Codruţa Kovesi”, mai spune Parchetul General.

Anca Jurma, cea care a fost delegată pentru 6 luni de procurorul general să conducă interimar DNA, şi-a preluat, joi, mandatul, precizând că va acorda o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene şi internaţionale şi drepturilor fundamentale ale cetăţeanului.

"DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc cât şi o autoritate naţională anticorupţie în sensul Convenţiei ONU împotriva corupţiei, prin urmare Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt. În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupţiei. În ceea ce mă priveşte, mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putinţă, să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituţie a început-o acum 15 ani. Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene şi internaţionale şi drepturilor fundamentale ale cetăţeanului" , a declarat Anca Jurma, după ce şi-a preluat mandatul interimar la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"În România, lupta anticorupţie va continua cu fermitate. Aplicarea legislaţiei anticorupţie se va efectua în continuare, în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de eficacitate şi de apărare a drepturilor fundamentale. DNA va apela la resursele pe care le are, resurse umane de expertiză profesională care au făcut din această direcţie una dintre instituţiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu. Anca Jurma este tocmai persoana potrivită care ne indică nouă că această instituţie are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare", a declarat Augustin Lazăr.