Economist de la Universitatea Yale: SUA sunt pe calea pierderii războiului comercial

Autor: Răzvan Botea 12.07.2018

SUA şi China sunt în fazele incipiente ale unui război comercial, iar reputatul economist american Stephen Roach spune că SUA sunt în poziţia de a pierde, relatează CNBC.

„Războiele comerciale nu sunt uşor de câştigat. Sunt uşor de pierdut, iar SUA este pe cale să piardă acest război comercial”, a spus Roach, membru senior al Universităţii Yale şi fost şef al diviziei din Asia a băncii Morgan Stanley.

Administraţia preşedintelui Trump a anunţat marţi o listă cu produse chinezeşti de import care urmează să fie purtătoare de taxe vamale de 10% atunci când intră pe teritoriul SUA. Valoarea bunurilor se ridică la 200 de miliarde de dolari. China a anunţat măsuri de retorsiune.

Tarifele acestea încă nu au fost aplicate încă, dar săptămâna trecută SUA a aplicat taxe vamale pentru importuri chinezeţti în valoare de 34 de miliarde de dolari.

Alţi economişti nu sunt de aceeaşi părere cu Roach. Mohamed El-Erian, consilier economic şef al grupului Allianz, este de părere că SUA se află într-o poziţie mai bună decât China în această situaţie: „În termeni simpli, câştigăm şi vom câştiga acest război comercial. Doar uitaţi-vă la performanţele pieţei americane prin comparaţie cu cele din China sau alte pieţe”.