Ministerul Apărării cumpără la licitaţie 3.200 de platforme de transport pentru care dă 3,4 mld. lei

Autor: Iulian Anghel 13.07.2018

20% din autoturisme de teren ale Armatei sunt încă marca ARO şi 55% din autocamioane sunt marca DAC.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat o licitaţie pentru achi­ziţia a peste 3.200 de platforme de trans­port auto multifuncţionale pe roţi, în va­loare de peste 3,4 mld. lei, în con­di­ţiile în care o bună parte din parcul auto al Armatei este compus din maşini vechi de zeci de ani, maşini de teren ARO sau camioane DAC, vechi de decenii.

Anunţul licitaţiei a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar contractul este împărţit în două loturi.

Contractul anunţă achiziţia, pentru lotul 1 (3,4 mld. lei), de camioane cu plat­formă, furgoane, camioane cu plat­forme ridicătoare, cargoboturi, ca­mioane cisternă, tractoare rutiere, vehi­cule de depanare. Pentru lotul 2 (57,7 mil. lei), Armata anunţă achiziţia de re­morci de uz general, semiremorci, re­morci cisternă (de transport carburanţi sau lichide alimentare).

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 13 august 2018.

„Autovehiculele marca ARO (autoturisme de teren şi autospeciale pe acest şasiu) reprezintă aproximativ 20% din parcul auto al structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Autocamioanele marca DAC şi autospecialele pe acest model de şasiu reprezintă aproximativ 55% din parcul auto al structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. La nivelul structurilor de specialitate din MApN, au fost întreprinse demersurile necesare şi, în data de 19.12.2017, prin procedura licitaţiei restrânse, au fost achiziţionate 173 de autocamioane de transport cu capacitate medie de la IVECO Defence Vehicles S.p.A. din Italia”, a explicat, în luna aprilie, Ministerul Apărării, într-un răspuns către ZF, referitor la înzestrarea parcului auto al Armatei. Ministerul Apărării nu a precizat numărul acestor mjloace de transport.

Potrivit MApN, anul trecut Armata a avut un buget de 15,6 miliarde de lei, totalul plăţilor efectuate fiind de 14,6 miliarde de lei (grad de execuţie de 94%). Cheltuielile de capital (din care se fac achiziţiile de tehnică militară) au fost, potrivit aceleiaşi surse, de 5 miliarde de lei (grad de execuţie de 84%), din bugetul aprobat de 5,96 miliarde de lei.

Anul acesta bugetul MApN este, pe credite bugetare (bani efec­tivi), de 18,1 miliarde de lei) iar pe credite de angajament (se pot încheia contracte cu plata în viitor, în afara buge­tului pe acest an) de 22,5 miliarde de lei. În primele şase luni din an, Ministerul Apărării a cheltuit pentru achiziţii militare 2,4 miliarde de lei.

Într-un răspuns la o interpelare a deputatului PMP Eugen Tomac, Ministerul Apărării a precizat că România a cheltuit  în 2017 1,81% din PIB pentru apărare, faţă de angajamentul de cheltuieli de 2% din PIB.

Bugetul MApN a fost ridicat la 2% din PIB, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că SUA îşi vor retrage sprijinul pentru ţările care nu cheltuiesc 2% din PIB pentru apărare. La summitul NATO de la Bruxelles, de miercuri şi joi, Trump şi-a reluat acuzaţiile la adresa ţărilor care nu cheltuiesc 2% din PIB - în special a Germaniei - şi, mai mult, şi-a dublat pretenţiile, anume ca membrii NATO să cheltuiescă 4% din PIB pentru apărare, aşa cum fac Statele Unite.

În replică, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a criticat atitudinea lui Trump faţă de aliaţii europeni ai Statelor Unite, îndemnându-l pe acesta să respecte aliaţii ţării sale.

Preşedintele Klaus Iohannis care a participat la summutul NATO a spus, referitor la alocarea de către România a peste 2% din PIB pentru apărare, că „siguranţa nu are preţ”, însă este o discuţie complicată deoarece trebuie avute în vedere şi sumele din bugetul de stat alocate sistemului de sănătate şi educaţie.

 

Ministerul Apărării, răspuns către ZF

„Autovehiculele marca ARO (autoturisme de teren şi autospeciale pe acest şasiu) reprezintă aproximativ 20% din parcul auto al structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Autocamioanele marca DAC şi autospecialele pe acest model de şasiu reprezintă aproximativ 55% din parcul auto al structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.”