Cât i-a venit factura lui Mark Zuckerberg pentru scandalul Cambridge Analytica? Profitul Facebook pe ultimul sfert de oră

Autor: Roxana Mihalcea 15.07.2018

Compania Facebook a fost declarată vinovată în scandalul Cambridge Analytica, deoarece din cauza măsurilor de siguranţă precare ale reţelei de socializare, datele personale ale 87 de milioane de utilizatori au fost folosite de alte companii, potrivit Quartz.

În urma acestei investigaţii, compania a fost sancţionată de autorităţile britanice cu suma de 500.000 de lire, adică 662.000 de dolari, ceea ce reprezintă valoarea maximă ce o puteau primi ca amendă, pe baza acuzaţiilor aduse.

Dacă ar fi fost deja în vigoare norme de protecţie a datelor GDPR în scandalul Cambridge Analytica, suma pe care ar fi fost nevoit să o achite Mark Zuckerberg, reprezenta 4% din cifra de afaceri a companiei, adică aproape 2 miliarde de dolari.

Însă, date fiind condiţiile, amenda ajunge la o valoare infimă pentru Facebook. Analiştii preconizează pentru anul acesta un profit potenţial de 22,6 miliarde de dolari, ceea ce ar înseamna un profit de 43.000 de dolari pe minut. Astfel, pentru a achita sancţiunea, Facebook trebuie să renunţe la profitul obţinut în ultimele 15 minute.

Amenda de 662.000 de dolari reprezintă doar 0,0008 % din averea de 81,2 miliarde de dolari, deţinută de Zuckerberg, conform Bloomberg Billionaires. Astfel putea fi cu uşurinţă plătită din contul personal al fondatorului Facebook.

Conform regulilor aplicate în acest caz, compania Facebook se face vinovată că nu a fost deloc transparentă în descrierea modului prin care alte companii pot accesa datele personale.

Pe de altă parte, dacă milioanele de utilizatori, care au accesat aplicaţii de tip quiz pe Facebook fără a fi interesaţi de modul în care sunt gestionate datele lor, ar contribui la achitarea penalităţilor, fiecare ar trebui să plătească mai puţin de un cent.