Economia chinezească încetineşte, semn rău pentru direcţia economiei mondiale

Autor: Catalina Apostoiu 17.07.2018

Confirmarea faptului că eco­nomia chinezească încetineşte pe fondul in­tensificării războiului co­mercial reprezintă o prevestire rea pentru mersul economiei mondiale pe viitor, scrie Bloomberg.

China a înregistrat o creştere economică anuală de 6,7% în tri­mestrul al doilea al acestui an, uşor sub creşterea de 6,8% consemnată în primul trimestru, în contextul efor­turilor Beijingului de a restrânge creditarea riscantă pe fondul escala­dării conflictului comercial cu SUA.

Rata de creştere a fost în linie cu aşteptările analiştilor, în condiţiile în care orice impact al actualului conflict comercial cu SUA se va resimţi de-abia în al doilea semestru al anului, a declarată Fraser Howie, analist independent, pentru CNBC.

Mersul viitor al economiei va întâmpina o mulţime de obstacole, China nefiind imună la ameninţările externe, potrivit lui Howie. Datele recente confirmă aşteptările potrivit cărora campania Chinei de a restrânge creditarea va frâna avansul celei de-a doua mari economii a lumii. Având în vedere că China generează până la o treime din creşterea eco­nomiei mondiale, încetinirea acesteia se adaugă semnelor că cea mai solidă expansiune a economiei mondiale şi-a atins vârful, potrivit Bloomberg.

Ritmul de creştere de 6,7% este cel mai lent din 2016. Creşterea inves­tiţiilor şi a producţiei industriale au încetinit de asemenea.

La suprafaţă, încetinirea econo­miei chinezeşti este una modestă, însă cifrele din spatele cifrelor atrag atenţia asupra obstacolelor în creştere pe care a doua mare economie a lumii le are în faţă, scrie New York Times.

Date mai detaliate indică investiţii mai slabe în infrastructură şi o înce­tinire a cheltuielilor consuma­torilor chinezi. Companiile chinezeşti se plâng că eforturile guvernului de îmblânzire a creditării le-au restrâns accesul la finanţare. Un număr încă mic, dar în creş­tere de companii au intrat în incapacitate de plată a datoriilor. Mo­neda chineză şi-a pierdut din valoare, iar acţiunile chinezeşti sunt în teritoriu bear. Iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi şi mai mult. Conflictul comercial cu SUA s-ar putea adânci în această toamnă.

Deşi chinezii au făcut unele progrese în diversificarea economiei, ţara lor încă depinde masiv de producţia şi exportul de jucării, îmbrăcăminte, componente auto şi alte bunuri către SUA şi alte ţări.

Iar impactul s-ar putea resimţi la nivel mondial. „Dacă SUA şi China nu vor relua discuţiile în următoarele aproximativ două luni, conflictul se va adânci, cu implicaţii economice majore pentru cele două ţări şi întreaga economie mondială“, notează Louis Kuijs, de la Oxford Economics, potrivit Bloomberg.

Cu siguranţă, China dispune de mijloacele necesare pentru a reacţiona. Economiştii de la Australia and Banking Group de exemplu se aşteaptă ca guvernul să-şi crească şi mai mult cheltuielile.

China are opţiuni, dar acestea nu sunt perfecte, scrie New York Times. Aceasta ar putea pompa mai mulţi bani în sistemul bancar pentru impulsionarea economiei; şi-ar putea creşte cheltuielile legate de proiecte masive ca aeroporturi şi autostrăzi. Acestea ar submina însă eforturile ţării de a scăpa de dependenţa de împrumuturi.

Într-un final, nu este clar dacă datele privind creşterea economică spun prea multe despre starea economiei chineze. De fapt, studii arată că China şi-a supraestimat, dar şi subestimat creşterea economică ani la rând.