BERD confirmă intrarea în acţionariatul Piraeus Bank România, alături de J.C. Flowers. Banca preia 19% din capital, iar fondul american de investiţii 76%

Autor: Roxana Rosu 17.07.2018

BERD a confirmat că achiziţionează 19% din capitalul Piraeus Bank România, în timp ce fondul de Investiţii american J.C. Flowers cumpără 76,1% din acţiuni, iar conducerea băncii va deţine 4,9%.

”Noii acţionari vor contribui cu resurse financiare şi organizaţionale, necesare extinderii operaţiunilor băncii şi a cotei sale de piaţă.

 Schimbarea acţionariatului va contribui, de asemenea, la consolidarea sectorului financiar fragmentat din România”, se arată în comunicatul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Astfel, modificarea acţionariatului vine să impulsioneze dezvoltarea Piraeus Bank România, pe fondul reducerii expunerilor externe de către banca mamă. În plus, BERD apreciază că investiţia va duce la consolidarea sectorului bancar românesc, fragmentat.

Aceasta este prima investiţie a fondului  american în România.

Banca mamă, Piraeus Bank Group, una dintre cele patru bănci sistemice din Grecia, a anunţat că renunţă la investiţiile străine şi vinde activele internaţionale,  ca parte a unei transformări extinse a sectorului financiar grecesc, convenită cu Comisia Europeană.

În România, Piraeus Bank are circa 300.000 de clienţi, o reţea  de 100 de sucursale şi agenţii, cu peste 1.200 de angajaţi.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, unde a investit până în prezent aproape 8 miliarde de euro în peste 400 de proiecte. Anul trecut, BERD a investit 550 de milioane de euro în România, 93% din această finanţare fiind direcţionată către sectorul privat.

 J.C. Flowers & Co. este unul dintre liderii domeniului de private equity, orientat spre investiţii globale în industria serviciilor financiare.

 Fondat în 1998, J.C. Flowers & Co. a investit peste 15 miliarde de dolari în 53 de companii de portofoliu din 18 ţări, în industria financiară, pe zone ce includ domeniul bancar, asigurări, reasigurări, servicii financiare specializate  şi servicii de management al activelor.

 J.C. Flowers & Co. gestionează active de aproximativ 6 miliarde de dolari şi are birouri în New York şi Londra.