Klaus Iohannis vrea „purificarea” sistemului judiciar: Solicit expres Parlamentului ca în sesiunea de toamnă să revizuiască legile justiţiei

Autori: Ana Petrescu , Mediafax 19.07.2018

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că cere "în mod expres" Parlamentului ca atunci când va fi reluată sesiunea de toamnă să revizuiască toate cele trei legi ale justiţiei, astfel încât să fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar.

"În virtutea atribuţiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituţia, solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară, sesiunea de toamnă, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar şi să le corecteze, să le corecteze aşa cum solicită cei avizaţi. Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil să se meargă mai departe cu o lege care a fost contestată în multiple feluri şi care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneţia. Această lege încă ridică multe probleme pe fond şi conţine dispoziţii neclare, lipsite de coerenţă, lipsite de previzibilitate. Aceste deficienţe pot afecta exigenţele constituţionale şi standardele europene şi internaţionale în materie de independenţă şi buna funcţionare a sistemului de justiţie", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că România este stat membru al UE cu drepturi depline şi că ar fi inacceptabil ca ţara noastră să aibă un sistem de justiţie care să ignore valorile europene.

"România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dar din acest statut, evident, derivă şi o serie de obligaţii, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei, funcţionarea integrată a justiţiei din România în spaţiul european de justiţie. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care contravine normelor europene. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care ignoră valorile europene. Ori o nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar însemna exact acest lucru. Ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile de bază europene. Corelarea prevederilor celor trei legi cu opiniile Comisiei de la Veneţia ne va ajuta, în schimb, să păstrăm nealterate valorile esenţiale ale democraţiei - independenţa justiţiei, cooperarea loială între puterile statului şi statul de drept", a completat Iohannis.